Regija

KORONAVIRUS: U Sloveniji opet preko tisuću novozaraženih, premijer nije optimist

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1.030 novih zaraza koronavirusom, stotinjak više nego prethodni dan kad ih je bilo 937, a i predsjednik vlade Janez Janša upozorava da su trendovi zadnjih dana zabrinjavajući.

Sa svakim smo danom bliže "crvenoj" fazi. Širenje virusa ubrzava britanska varijanta i to traži dodatan oprez. Na žalost, travanj ove godine bit će sličan lanjskom, naveo je Janša na svom Twitter profilu, podsjećajući na lanjski prvi val epidemije, nakon čega je uslijedilo višemjesečno zatvaranje.
Prema podacima ministarstva zdravstva zadnjih dana broj novih zaraza na tjednoj razini povećava se između 15 i 25 posto, u odnosu na prethodni dan povećan je i postotak pozitivnih testova sa 17 na 18,2 posto, premda je broj aktivnih slučajeva nešto smanjen i sada ih je 10.420, kao i broj hospitaliziranih koji je smanjen sa 485 na 458.

S novim je podacima o zarazama u zadnja 24 sata i broj prosječno zabilježenih zaraza u jednom tjednu u zadnjih sedam dana povećan sa 776 na 807.

Prema u subotu objavljenim podacima, u zadnja 24 sata je od posljedica covida-19 umrlo šest oboljelih, čime je broj fatalnih ishoda od početka epidemije povećan na 3967.

Do sada je u Sloveniji protiv covida-19 cijepljeno 179.351 osoba. Cjepivom AstraZenece u petak se demonstrativno cijepio i državni vrh, a počelo je i cijepljenje ministara, te zastupnika u parlamentu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slovenija, koronavirus, pandemija