Tvrtke

ONI IMAJU ŽICU!: HEP po 26. put nagradio najbolje mlade matematičare i fizičare

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska elektroprivreda dodijelila je nagradu IMAM ŽICU! za školsku godinu 2019./2020. Od 1995. godine HEP je dodijelio ukupno 819 nagrada.

Kao jedan od najvećih poslodavaca u Hrvatskoj, tvrtka od strateške važnosti za Hrvatsku i nositelj energetskih djelatnosti koje zahtijevaju ulaganja u stručnost i znanje, prepoznao je važnost ulaganja u razvoj znanja mladih.


 HEP je tvrtka s dugom tradicijom razvoja stručnjaka. Kao jedan od najvećih poslodavaca u Hrvatskoj, tvrtka od strateške važnosti za Hrvatsku i nositelj energetskih djelatnosti koje zahtijevaju ulaganja u stručnost i znanje, prepoznao je važnost ulaganja u razvoj znanja mladih. Zato je još 1995. u sklopu obilježavanja Stoljeća Hrvatske elektroprivrede ustanovio Nagradu učenicima koji postižu najbolje rezultate iz matematike i fizike. S tradicijom duljom od četvrt stoljeća to je najdugovječniji društveno odgovorni projekt u Hrvatskoj koji spaja gospodarstvo s osnovnim i srednjoškolskim obrazovnim sustavom. Dobitnici su svi učenici koji osvoje prvu nagradu na državnim natjecanjima znanja iz matematike i fizike i javnog izlaganja eksperimentalnih radova iz fizike za proteklu školsku godinu. Od 2005. godine, kada dobiva ime IMAM ŽICU!, nagradu dobivaju i najbolji mladi elektrotehničari.

 Ukupno su učenici zagrebačke XV. gimazije, popularnog MIOC-a osvojili devet nagrada za školsku godinu 2019./2020., a svakako vrijedi istaknuti Vala Karana koji je uspio osvojio dvije nagrade – iz fizike i eksperimentalne fizike.

Ukupno 32 nagrade za školsku godinu 2019./2020. u iznosu od 3.000 kuna dobio je 31 učenik. Učenici osnovnih škola koji su dobili nagradu za matematiku su: Gabrijel Katić iz OŠ Bartola Kašića u Zagrebu, Fabijan Cikač i Karlo Brčić iz OŠ Kajzerica u Zagrebu, Luka Duplančić iz OŠ Dragutina Domjanića u Zagrebu, Petra Grubišić iz OŠ Fausta Vrančića u Šibeniku te Barbara Kelava iz VI. osnovne škole Varaždin. Nagradu za matematiku u kategoriji prirodoslovnih gimnazija osvojili su, Stella Čolo iz Gimnazije Franje Petrića iz Zadra, Bernard Inkret, Krešimir Nežmah, Ivan Vojvodić i Vedran Cifrek iz XV. gimnazije u Zagrebu i Luka Bulić Bračulj iz III. gimnazije u Splitu, a u kategoriji ostalih srednjih škola Simeon Stefanović iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo iz Rijeke, Nikola Bačić iz Srednje škole Blato (na Korčuli), Tara Baće iz Gimnazije Tituša Brezovačkog iz Zagreba, Sebastian Tukač iz Elektrostrojarske škole iz Varaždina te Ivan Mihaljević iz Srednje škole Lovre Montinija u Kninu.

HEP želi nagraditi i poticati izvrsnost učenika i studenata te ih motivirati da se zaposle i ostanu u Hrvatskoj te da se na taj način uključe u razvoj hrvatskog gospodarstva.


 Nagrade za fiziku među učenicima osnovnih škola osvojili su: Val Karan iz OŠ Ljudevita Gaja u  Zaprešiću, Martin Bračun iz OŠ Sveti Petar Orehovec, Ivona Kurtoić iz OŠ Vladimira Nazora – Budinščina, Tomislav Barić iz OŠ Kustošija u Zagrebu, Lorena Dobranić iz OŠ Petrijanec, Karlo Maksimović, Roko Šupe i Vilim Branica iz XV. gimnazije u Zagrebu te Nikola Jurković iz Gimnazije Metković.  Za eksperimentalnu fiziku, nagradu su osvojili Andrea Brzica i Val Karan iz OŠ Ljudevita Gaja Zaprešić te Jurij Jukić i Jan Dragašević iz XV. gimnazije u Zagrebu.  Ukupno su učenici zagrebačke XV. gimazije, popularnog MIOC-a osvojili devet nagrada za školsku godinu 2019./2020., a svakako vrijedi istaknuti Vala Karana koji je uspio osvojio dvije nagrade – iz fizike i eksperimentalne fizike.

Nagrada IMAM ŽICU! dio je širih aktivnosti HEP-a kojima potiče i vrednuje uspjehe i trud učenika osnovnih i srednjih škola. Među njima se ističu projekt Za naše male genijalce, u sklopu kojeg je 130 osnovnih škola opremljeno s 450 novih računala, te stipendijski program kroz koji je u posljednjih desetak godina stipendirano gotovo dvjesto studenata i učenika. Tim projektima HEP želi nagraditi i poticati izvrsnost učenika i studenata te ih motivirati da se zaposle i ostanu u Hrvatskoj te da se na taj način uključe u razvoj hrvatskog gospodarstva.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

učenici, škole, nagrade, imam žicu, hep