Zagreb

Skupština: Na 'aktualcu' većinu pitanja postavili zastupnici Bandićeve stranke

Piše: PolitikaPlus

Aktualni sat 40. i vjerojatno zadnje sjednice zagrebačke Skupštine u ovom sazivu te prve bez preminulog gradonačelnika Milana Bandića, obilježila je većina pitanja upućena iz redova njegove stranke koja su se odnosila na ono što je dosad učinjeno, a ostalo je "neprepoznato" u javnosti.

Od prijavljenih 15 zastupnika, njih devet, od kojih osam iz Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića uspjelo je u utorak postaviti pitanje dok je od oporbenih to pošlo za rukom samo jednom i to nezavisnom Renatu Peteku koji ga je postavio u zadnjim minutama 'aktualca'.

Peteka je zanimala situacija oko javnog poziv za zakup javnih površina u ZET-u. Ustvrdio je kako je ZET proveo javni poziv za zakup na vozilima i da je taj posao na pet godina dobila tvrtka Infomedia grupa iz Banja Luke.

"Trenutno je aktualan poziv za privjeske, ručke i sve ono što postoji u tramvajima i autobusima. To je sada moguće i na žičari. Na što se to točno odnosi? Je li primjereno da se sada tako dugoročno rješava ovo pitanje i razmišljate li o povlačenju ovog natječaja", upitao je Petek.

Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević najavila je da će zatražiti da se dostavi detaljna dokumentacija zastupnicima oko tog slučaja.

Navela je da se na javnu nabavu u Zagrebu po natječaju javi 4,6 ponuditelja dok je to na razini Hrvatske 2,03. Proces žalbi, kaže, iznosi 33 posto.

"Mislim da javna nabava radi dobar posao. Ako je netko pogodovao nekom onda će za to i odgovarati. Ja nikome nisam mama i neću stati iza nekoga tko će pokušati onemogućiti tržišnu utakmicu i tako stvoriti nepripadajuću korist", poručila je.

Prije Peteka pitanja su redom postavljali zastupnici iz Bandićeve stranke o tome što je sve dosad napravljeno "a nije dovoljno prepoznato u javnosti" te o planovima za iduća dva mjeseca do izbora u svibnju, kao i o planovima za budućnost.

Zanimalo ih je tako što je u protekle četiri godine napravljeno od sustava javnog prijevoza, koji su koraci poduzeti nakon potresa, što je napravljeno na Jakuševcu i kakvo je stanje s plinom tamo, što je sve u zadnjih 20 godina napravljeno na sustavu vodovodne mreže, kakav je plan u 2021. godinu po pitanju gradnje škola i vrtića te o skrbi o braniteljima.

Na pitanje Joze Miličevića (nestranački) o tome se u posljednje četiri godine napravilo na sustavu javnog prijevoza i što nas očekuje u narednom periodu Pavičić Vukičević je kazala kako su za obnovu voznog parka povučena značajna sredstva iz EU fondova, a tako planiraju i ubuduće.

Aspiracije, kaže, idu u smjeru eko prihvatljivih vozila, odnosno nabavke autobusa na vodik.

Najavila je i nastavak prometne integracije sa Zagrebačkom i Krapinsko-zagorskom županijom te konačno povezivanje centra Zagreba s aerodromom 'Franjo Tuđman'.

Pavičić Vukičević istaknula je da je u prošloj godini zbog odvojenog prikupljanje otpada i drugih aktivnosti u Zagrebu za 15 posto smanjena količina miješanog komunalnog otpada i da se bilježi povećanje odvajanja svih vrsta otpada.

Pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić kazala je da je od prosinca 2004. do 2020. na plinskom postrojenju na Jakuševcu proizvedeno 162 tisuće megavat sati električne energije, što je proizvodnja dovoljna za podmirenje prosječne godišnje potrošnje za oko 7000 kućanstava. 

Dodala je kako je riječ o najuređenijim odlagalištu otpada te da je će nakon njegova zatvaranja biti potreban monitoring u narednih 30 godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREBAČKA SKUPŠTINA