Kultura

KNJIGA: Frederic Gros Filozofija hodanja

Piše: Miroslav Pelikan

Zagrebački nakladnik VBZ,nedavno je u svojoj biblioteci Ambrozija objavio knjigu Frederica Grosa Filozofija hodanja, u prijevodu M. Brabec i V.Mirković-Blažević s francuskoga, u jednostavnoj i skromnoj opremi.

Riječ je o popularnoj knjizi Frederica Grosa ( 1965.),francuskog filozofa,koji se bavi poviješću psihijatrije,filozofijom nasilja i kazne te poimanjem rata.

Gros u svojoj knjizi povezuje hodanje i razmišljanje,oslanja se na iskustva niza poznatih i važnih osoba u povijesti koje svojim primjerom hodanja svjedoče o njegovoj važnosti.

Gros se bavi hodanje kroz njegove različitosti, od svakodnevne šetnje,tumaranja gradom ili prirodom,svakovrsnih oblika koračanja u ovim ili onim prigodama ili zgodama.

Doista, svatko od nas može posvjedočiti ako je prakticirao dnevno hodanja kakvu je korist od toga imao, ne samo zdravstvenu, već i duhovnu jer svaki je korak govorio bolje od bilo čega o slobodi kretanja.

Ovo je knjiga koja naizgled govori o ne tako važnim stvarima i pojavama,pored onih krucijalnih koje nameće današnji, suvremeni svijet ali ističe itekako važna pojedinačna dostignuća i forme životnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

frederic grosa, knjiga