Zagreb

KONCERT: Koncert sopranistice Evelin Novak u nedjelju u HNK-u Zagreb

Piše: PolitikaPlus

Sopranistica Evelin Novak, članica ansambla Državne opere Unter den Linden Berlin, nastupit će u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju 21. ožujka uz Orkestar Mladih Glazbenika kojim će ravnati Matija Fortuna.

Evelin će ovom prigodom kao posebnost praizvesti ciklus pjesama Međimurske legende za sopran i simfonijski orkestar a.o.78 uglednog varaždinskoga skladatelja Davora Bobića  koji je nastajao  u periodu od 2000. – 2003.godine. Riječ je o izboru prema autorovom osobnom mišljenju o najljepšoj ostavštini međimurskih narodnih pjesama. Djelo je nastalo na inicijativu istaknutih djelatnika u kulturi prerano preminuloga Zorana Brajše, glavnoga urednika kulture radijskoga programa HRT-a i međimurske sopranistice Ljiljane Labazan. U novoj redaktiranoj partituri skladatelja ovaj poseban opus iz njegova stvaralaštva posvećen je iznimnoj sopranistici Evelin Novak, inače njegovoj bivšoj učenici na varaždinskoj Glazbenoj školi. Međimurske legende djelo je osebujnoga glazbenog izričaja zaokruženog suptilnom dramaturgijom i besprijekornom ljepotom međimurskoga melosa.

Za ovaj program je Evelin odabrala i popularne operne arije Mozarta, Straussa ml., Gounoda, Puccinija, Léa Delibesa, Catalanija. Orkestar Mladih Glazbenika  s Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem Matije Fortune već se dokazao u HNK u Varaždinu u monooperi Ana Frank. Isti koncert bit će izveden u HNK u Varaždinu 17.ožujka kao prvi projekt unutar nedavno potpisanog ugovora o suradnji dvaju nacionalnih kazališta.

 

PROGRAM

Wolfgang Amadeus Mozart: Otmica iz Saraja, uvertira

 Léo Delibes: Les filles de Cadix

 Davor Bobić: Međimurske legende,  za sopran i orkestar a.o.78

1.) Zakaj si grlica smrt želiš – Andante con moto

2.) Vu pšenici biele ruže cveteju – Allegro vivo

3.) Mura – Andante

4.) Ljubav se ne trži – Allegro molto vivo

5.) Znaš ti golub kaj je došel – Ponderoso

Alfredo Catalani: La Wally, Ebben,n’andro lontana

arija Wally

Giacomo Puccini: Manon Lescaut, Intermezzo

Charles Gounod: Faust, Ah, je ris de me voir si belle en ce miroir

arija Marguerite

Emmerich Kálmán: Csárdásfürstin, Heia, heia in den Bergen

arija Sylvie

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EVELIN NOVAK, HNK