Kultura

LIKOVNA SCENA: Sakralni ciklus Stipe Ivaniševića

Piše: Miroslav Pelikan

Splitski likovni umjetnik, akademski slikar Stipe (Stjepan) Ivanišević jedan od ponajboljih aktualnih hrvatskih likovnih umjetnika, koji  kontinurano stvara opus sakralnih ciklusa, u ulju i akrilu, na platnima različitih formata s poznatim biblijskim motivima.

Ivaniševićevo djelo broji niz slika s motivima koji nadahnjuju i omogućuju slikaru da kreira bojom i oblikom vlastiti doživljaj drevne ali vrlo životvorne teme.

Najčešće bih, promatrajući nove Ivaniševićeve slike, osjećao potrebu za šutnjom,tišina je okruženje koje se nadvija nad ovim slikama,promatrati ih nečujno, bez tona, nastojeći proniknuti u simboliku.

Doista, motiv za motivom, čovjek ispred križa, bjelina križa, izdužena tijela svetaca, Isus Krist, Golgota, propovijedi, čamci, voda, izrazita tamnoplava boja,svjetlo,ispunjaju svijet omiljenih tema ovoga talentiranog i vrijednog umjetnika.

Prepoznatljivi rukopis Stipe Ivaniševića, karakteristične boje u realizaciji sakralnog motiva,izdvajaju njegov opus kao vrlo zaseban i neusporediv s drugima.

Ivanišević poseže i za varijacijama kod pojedinih tema, njemu osobito privlačnih i koloristički i u formatu, nastojeći proširiti, produbiti istraživanje mogućnosti motiva i dosega vlastite ideje.

Svakako bi bilo preporučljivo vidjeti na jednom adekvatnom izložbenom mjestu izbor iz sakralnog djela akademskog slikara Stipe Ivaniševića jer to njegovo djelo i zaslužuje.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UJA NA PLATNU, SLIKE, stipe ivanišević, AKRILI NA PLATNU