Regija

SLOVENIJA: Oni koji su bili zaraženi cijepit će se samo jednom dozom

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Sloveniji će se oni koji su preboljeli Covid-19 ubuduće cijepiti samo jednom dozom, novost je u pristupu cijepljenju koji je usvojila slovenska vlada, objavljeno je u srijedu.

Oni koji su već bili zaraženi novim koronavirusom dobit će samo jednu dozu cjepiva jer će im se to da su preboljeli bolest računati kao prva doza, kazao je u srijedu Jelko Kacin, koordinator slovenske vlade za cijepljenje, prilikom posjete mariborskim zdravstvenim ustanovama.

Tom prilikom, on je iznio podatak po kojem će Slovenija tijekom ožujka dobiti 282.819 doza cjepiva, od čega najviše, 153.369 doza, cjepiva AstraZenece, kojim se od početka tjedna cijepe zaposleni u školama i vrtićima.

Kacin je kazao da ga zabrinjava što među nastavnim osobljem u školama i među odgojiteljicama u vrtićima još ne postoji dovoljan interes za cijepljenje, koji je negdje i ispod 50 posto zaposlenih, te upozorio da će oni koji se ne budu cijepili ubuduće možda i svaki dan morati biti testirani, kako se ne bi proširila zaraza.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata s 6017 PCR testova potvrđene 952 infekcije novim koronavirusom, a zabilježena su i četiri smrtna slučaja među oboljelima, objavila je u srijedu slovenska vlada, koja će večeras opet odlučivati o protuepidemijskim mjerama. Budući da nema većih pomaka prema smanjenju novih zaraza dnevno, nisu izgledna nova popuštanja mjera, prenose po neslužbenim izvorima slovenski mediji.

Do sada je u Sloveniji od posljedica Covida-19 premiinulo 3908 osoba, u bolnicama je trenutno 485 covid pacijenata. Do sada je cijepljeno 150.144 osoba, od čega 63.908 s obje doze, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slovenija, cjepljenj