Kultura

LIKOVNA SCENA: Sakralni motivi Damira Medvešeka

Piše: Miroslav Pelikan

Impozantan je opus s brojnim ciklusima u različitim tehnikama istaknutog akademskog slikara Damira Medvešeka, izlagan na brojnim samostalnim izložbama kako u domovini tako i u inozemstvu. Ne zaboravimo reći kako je njegov ugled u inozemstvu znatno veći od onoga kod kuće.

Valja napomenuti za one koji ne znaju kako je Damir Medvešek glavni slikar scenograf u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Istodobno ovom se prigodom valja podsjetiti  njegovog izvanrednog sakralnog ciklusa u akrilima i koloriranim crtežima različitih formata i motiva.

Medvešek je realizirao niz sakralnih tema, od Raspeća, lika Isusa Krista, vrlo dojmljivih slika Križa, do čestih, njemu osobito dragih varijacija anđela, većinom ženskih likova s raširenim, uzdignutim i spremnim za let, impresivnim i ponegdje zastrašujućim, nekako opominjućim   krilima.

Naglašena je emotivnost cijeloga ciklusa obilježenih mukom i bolom ali i profinjenim i nježnim pogledima anđela koji snažno prodiru u nutrinu promatrača.

Crtačka vještina i odmjereni kolor Damira Medvešeka i u ovom ciklusu dolaze do punoga izražaja, uz izraziti autorski afinitet za motiv i suptilnu realizaciju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slike, damir medvešek, slikar