A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/X-Y-Z/ZVONIMIR%20TRESKOT.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Idući tjedan rasprava o ukidanju obveznih članarina u HOK-u | Politika+
Hrvatska

TROSKOT: Idući tjedan rasprava o ukidanju obveznih članarina u HOK-u

Piše: PolitikaPlus/Hina

Mostov zastupnik Zvonimir Troskot kazao je u srijedu da su skupili 30 potpisa oporbenjaka za saborsku raspravu o Hrvatskoj obrtničkoj komori kako bi se ukinula obvezna članarina, a Komora na tržištu borila za prihode i članstvo.

"Kao što smo uspjeli progurati da se u Saboru raspravlja o Hrvatskoj gospodarskoj komori, tako će i rasprava o Hrvatskoj obrtničkoj komori ugledati svjetlo dana već za tjedan dana", rekao je Troskot na konferenciji za novinare.

Zastupnici SDP-a i Možemo nisu potpisali

Istaknuo je da su 'mostovci' uspjeli prikupiti 30 potpisa oporbenih saborskih zastupnika, ali ne i onih iz SDP-a i Možemo koji nisu potpisali, ali također žele raspravljati o HOK-u.

Ocijenio je da, što se tiče HOK-a, tržišna pravila donose veću efikasnost i kvalitetniju uslugu.

"Hrvatska je jedina zemlja koja je proživjela socijalizam, a još uvijek ima prisilne članarine u komorama, pa tako i u HOK-u", poručio je Troskot.

Dodao je da primjerice Bugarska koja je, kaže, Hrvatskoj prepustila začelje EU po brojnim ekonomskim parametrima, ima dobrovoljnu članarinu i 70 članova, a dobrovoljnu članarinu imaju i Slovenija i Slovačka, što je ekonomski model koji žele u Mostu.

Prodaja usluga HOK-a samo 1,5 posto ukupnih prihoda

Ustvrdio je da prihodi od prodaje usluge HOK-a iznose samo 1,5 posto ukupnih prihoda i u trendu su pada, dok prihodi od članarina iznose 65 posto te rastu i dalje.

"To želimo izmijeniti pristupom da HOK, kao i HGK, mora izaći na tržište i boriti se za svoje članove, odnosno, prihode. Tako će oni članovi koji budu zadovoljni uslugom koju HOK pruža i dalje ostati u članstvu, jer ovdje nitko ne ruši sustav", rekao je Troskot.

Kao argument za ovakav prijedlog zakona navodi primjer predsjednika primorsko-goranske Županijske obrtničke komore kojemu su, tvrdi, isplaćivani neto bonusi od 40 do 60 tisuća kuna, a obrtnici žele znati zašto se takve naknade plaćaju čelnicima županijskih komora.

Više kandidata smanjuje Bandićeve šanse da uđe u drugi krug

Kao Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba Troskot je kazao da velik broj kandidata za tu funkciju ne olakšava poziciju Milanu Bandiću, nego da će baš veći broj kandidata povećati izlaznost na izbore i time Bandiću smanjiti šanse da uđe u drugi krug.

SDP-ova kandidata Joška Klisovića ocijenio je finijim gospodinom na ljevici od Bandića i puno iskusnijim od Tomislava Tomaševića, kandidata platforme Možemo, ocijenivši da će biti dosta interesantna utrka na tom političkom spektru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZVONIMIR TROSKOT