Mojbiz

RADOVI: U Šibeniku počinje gradnja 127 POS-ovih stanova

Piše: PolitikaPlus

Šibenski gradonačelnik Željko Burić, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva Željko Uhlir te direktor APN-a Dragan Hristov položili su u petak u Šibeniku temeljni kamen za 127 POS-ovih stanova, vrijednih 80 milijuna kuna.

Dvije stambene zgrade iz programa POS-a, jedna sa 63 i druga sa 64 stana, izradit će se na Biocima, predjelu u Šibeniku. Projektom su predviđena pripadajuća parkirališno-garažna mjesta, parkirališta za motocikle, tehničke prostorije te spremišta stanara.

Druga je to lokacija u gradu na kojoj će se u razmaku od četiri godine graditi stanovi iz programa društveno poticane stanogradnje. U lipnju 2018. na Šubićevcu se u naselje POS-a uselilo 148 mladih šibenskih obitelji.

"Podrška i suradnja Ministarstva graditeljstva i APN-a je imala zajednički cilj da se mladim ljudima u Šibeniku omogući da na najjednostavniji i financijski najprihvatljiviji način dođu do svojih kvadrata. To sam rekao i na podjeli ključeva na Šubićevcu, da je to za mene posebno emocionalan trenutak", rekao je gradonačelnik Burić. 

Istaknuo je da se tako mladim ljudima omogućuje da riješe svoje egzistencijalno pitanje, a to pokazuje i da postoje mlade obitelji koje svoju egzistenciju i budućnost vide u Šibeniku.

Kako je rekao, na natječaj za kupnju POS-ovih stanova na Biocima stiglo je 388 prijava, od kojih je 16 odbijeno zbog nedostatne dokumentacije. Burić je najavio da će se tražiti rješenje i za "treći komplet stanova POS-a u Šibeniku".

Direktor APN-a Hristov je rekao da će se stanovi prodavati po 1235 eura po metru četvornome.

"'Danas smo tu da počnemo s gradnjom objekta sa 127 stanova. On je zamišljen u dvije samostalne jedinice s devet etaža, s tim da su dvije podzemne, gdje će biti smješteni garažni i spremišni kapaciteti te prizemlje sa šest katova za stambeni prostor. Ukupna vrijednost investicije je 80 milijuna kuna, od toga država sa svojim poticajnim sredstvima sudjeluje s 29 milijuna kuna", rekao je Hristov.

Tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva  i državne imovine Željko Uhlir istaknuo je da je u Hrvatskoj dosad izgrađeno više od 8000 stanova, u što je uloženo više od četiri milijarde kuna.

"Nadam se da ćemo nastaviti dalje s novim lokacijama, novom gradnjom jer cijena koja je postignuta u ovom projektu je više nego povoljna za ovo tržište", rekao je Uhlir.

Upozorio je na znatna poskupljenja građevinskih radova, dodajući kako sve više lokalnih uprava sudjeluje u oslobađanju različitih doprinosa u gradnji POS-ovih zgrada kako bi se cijene još više približile građanima i njihovim mogućnostima.

"No, nekada imamo situaciju da ne možemo ugovoriti radove po našim cijenama. Zato je nužna bolja i još veća suradnja s lokalnom upravom jer cijeli POS-ov program je i zamišljen tako da država i lokalna uprava surađuju za dobrobit građana", rekao je Uhlir.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RADOVI, GRADNJA, POS