Kultura

SPLIT: Izložba Maje Gjajić u splitskoj Galeriji umjetnina

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izložba "Arhiva sjećanja" Maje Gjajić otvara se u utorak u splitskoj Galeriji umjetnina.

Kustosica izložbe je Maja Flajsig.

Riječ je o nagrađenom projektu 3. izdanja natječaja A4 iz 2020. godine, koji spaja studente diplomskih studija umjetničkih akademija i studija povijesti umjetnosti u Hrvatskoj, nastalom pod mentorstvom Marija Čaušića i Vjerana Hrpke s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Jasne Galjer s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Radovi Maje Gjajić upućuju na prisjećanja, prepričavanje doživljaja i promatranja fotografija s putovanja. Oni su poticaj za osvrt na sva mjesta koja su nas izmijenila, no možda i bitnije, radovi Maje Gjajić poticaj su za iznalaženje strategija nekih drugačijih putovanja", ističe Flajsig u uvodnom tekstu.

Maja Gjajić (1996.) u srpnju 2020. godine završila je modul grafike na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Sudjelovala je na brojnim izložbama i projekatima, te je dobitnica mnogih nagrada.

Maja Flajsig (1994.) magistra je povijesti umjetnosti te etnologije i kulturne antropologije. Djeluje kao nezavisna kustosica u Hrvatskoj i inozemstvu​, te se bavi pisanjem likovne kritike, osvrta i intervjua za portale Vizkultura, Kulturpunkt i Suvremena hrvatska fotografija, časopis Narodna umjetnost i radijsku emisiju HR3 Triptih. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

umjetnine, izložba