Kultura

FILM: Film "Mare" dostupan u Hrvatskoj online

Piše: PolitikaPlus

Nagrađivani film rediteljice Andree Štake “Mare” dostupan je online na OnDemand platformi kina Meeting Point, ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Film je putem ove platforme dostupan gledateljima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Kosovu.

Na pitanje koliko je važno da se i u vremenu pandemije publici omogući pristup filmovima, rediteljica odgovara: “Jako, jako, jako. Meni je bilo grozno kad su se kina zatvorila. Fan sam kino sale: sjednem u mrak, osjetim ljude oko mene, nema mobitela, ometanja, samo ja i nepoznata priča kojoj se predam. A nakon filma razmjena mišljenja, diskusije s prijateljima. Toga sada nema, ali shvatila sam da mi je jako važno da gledaoci i dalje - znači kući - naše filmove prate, da filmovi imaju svoju publiku i da žive. A pričati zajedno možemo na telefon, Zoom, ili pričekati dok se opet budemo češće viđali. Tako da je kratak odgovor: jako važno i neophodno. Filmovi su priče, a ljudima one oduvijek trebaju”, kaže Štaka.

“Mare” je treći dugometražni film ove hrvatsko-švicarske rediteljice (“Gospođica” – između ostalog nagrađena Srcem Sarajeva za najbolji film, M. Škaričić – Srce Sarajeva za najbolju glumicu, Sarajevo Film Festival 2006., “Cure – život druge”), a prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare (Marija Škaričić) ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.

Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, zatim i na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020), gdje je glavna glumica Marija Škaričić osvojila Srce Sarajeva za najbolju glumicu, čime je postala jedina glumica sa tri te nagrade. Film je na Sarajevo Film Festivalu osvojio i nagradu CICAE - Međunarodne konfederacije umjetničkih kina.

“Moje srce sa svakim Srcem Sarajevo Film Festivala je veće! Ponosna sam naravno, priznanje je ogromno za Mariju Škaričić i za film. A CICAE mi je emotivno bitna nagrada bila jer je 'Mare' 'upala' baš u vrijeme prvog lockdowna, tako da mi je nagrada dala nadu da distribucija filma ide dalje. Uživo i online”, kaže Štaka

Film “Mare” Andree Štake do kraja mjeseca pogledajte na Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Na Ondemand.kinomeetingpoint.ba do kraja mjeseca dostupni su i filmovi “Pun mjesec” Nermina Hamzagića (u cijelom svijetu), “Otac” Srdana Golubovića (dostupan u Bosni i Hercegovini i Sloveniji) te film “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić koji će do 10. januara / siječnja 2021. biti dostupan u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Kosovu.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREA ŠTAKA, FILM