Mojbiz

OPSKRBA : HEP - 150 montera ostaje na terenu dok svi ne dobiju struju

Piše: PolitikaPlus

Iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) u četvrtak navečer izvijestili su da je u posljednjih 48 sati opskrba električnom energijom vraćena za 150.000 korisnika, a 150 montera ostaje na terenu dok svi ne dobiju struju.

U priopćenju HEP navodi da je zahvaljujući iznimnim naporima elektromontera, tijekom protekle noći i danas napajanje dobila većina preostalih korisnika koji su u potresu ostali bez električne energije.

Bez napajanja električnom energijom jedino su objekti u zonama potpuno uništenih i devastiranih trafostanica i dalekovoda, čija se funkcija do ovog trenutka nije mogla zamijeniti nikakvim interventnim rješenjima, napominju.

Samo na području Gline i Petrinje potpuno je uništeno 20 trafostanica, a još desetak ih je u takvom stanju da ih je potrebno srušiti i izgraditi nove.

"Očekujemo da će do kraja dana napajanje dobiti sva kućanstva osim po oko 50 objekata na području Gline i na području Petrinje. Podsjećamo da je u utorak nakon najrazornijeg potresa više od 150 tisuća korisnika ostalo bez električne energije", ističu iz HEP-a.

Napominju i da je, s obzirom da je oko polovine od preostalih stotinjak objekata koji još nemaju električnu energiju, i prije potresa bilo nenastanjeno, a da je dio objekata u ruševnom stanju te se u njima ne može uspostaviti opskrba, stvarni broj kućanstava kojima je potrebno i izvedivo vratiti opskrbu znatno manji od stotinu.

S ciljem vraćanja napajanja preostalih korisnika, tijekom dana je iz Zaboka i Splita dovezeno pet mobilnih transformatorskih stanica, a dopremljeno je i 30 agregata u svrhu napajanja pojedinačnih stambenih objekata, koje u ovom trenutku nije moguće spojiti na mrežu.

"Imajući u vidu razmjere uništenja stambenih objekata i kompletne infrastrukture, očekuje nas dugotrajan proces obnove sustava, a u međuvremenu će rad monterskih ekipa biti fokusiran na zahvate prespajanja na mreži kako bi se stanovništvu omogućila što redovitija opskrba električnom energijom", stoji u priopćenju.

Korisnike čiji su objekti u ruševnom stanju, a imaju električnu energiju, iz HEP-a pozivaju da hitno zatraže isključenje na mjernom mjestu, radi njihove osobne sigurnosti te sigurnosti dežurnih službi i HEP-ovih radnika na terenu. Naime, ističu, treba imati na umu da je povratak napona u ruševne objekte vrlo opasno, zbog čega je potreban krajnji oprez prilikom boravka i kretanja u blizini električnih instalacija.

Korisnike čiji su objekti u dobrom stanju, ali su trenutno bez napajanja, pozivaju da im se individualno obrate kako bi im se, ovisno o trenutnom stanju mreže na njihovom području, omogućilo napajanje ili korištenje agregata kao alternativnih izvora napajanja. Broj telefonske linije za prijavu je 0800 300 418 (izbornik 2 – kvarovi).

Na terenu je  i dalje angažiran maksimalan broj ekipa s više od 150 elektromontera. Sve dežurne službe Hrvatske elektroprivrede i nadalje ulažu maksimalne napore da što prije otklone preostale kvarove s ciljem što brže potpune normalizacije opskrbe električnom energijom., navode iz HEP-a

U Termoelektrani-toplani Sisak u tijeku je otklanjanje uočenih oštećenja te se ponovni ulazak u pogon očekuje u roku od 7 do 10 dana. Opskrba kupaca toplinskom energijom u Sisku osigurava se iz HEP-ove Bioelektrane-toplane.

Nakon sustavnog pregleda i testiranja sustava te opreme, kojima je potvrđeno da potres nije utjecao na elektranu, sinoć je Nuklearna elektrana Krško ponovno priključena na elektroenergetski sustav, zaključuje se u priopćenju iz HEP-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hep