Regija

BIH: Dodik strahuje za svoj život u Sarajevu, a i od Bidenove politike

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ustvrdio je u utorak da mu je u glavom gradu države na čijem je čelu ugrožen život pa opisuje Sarajevo kao "političkog monstruma" kojemu se mora suprotstaviti, no strahuje i od politike izabranog američkog predsjednika.

"Kadrovima iz Republike Srpske i meni kao članu Predsjedništva BiH nije sigurno tamo (u Sarajevu) boraviti", izjavio je Dodik u Banjoj Luci nakon sastanka s predsjednikom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) Milanom Tegeltijom koji je pod snažnim pritiskom da podnese ostavku na tu tužnost.

Tegeltiji je većina članova VSTV-a prošlog tjedna preporučila da razmisli o podnošenju ostavke pošto je uhvaćen u još jednom skandalu u kojemu s nekadašnjom članicom tog tijela dogovarao kako postaviti njezinu sestru za sutkinju, a da se pri tom izbjegne dojam o sukobu interesa.

Mediji su objavili snimku tog telefonskog razgovora koju je Tegeltija protumačio kao podmetnutu montažu iza koje stoji Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

Nakon toga ustvrdio je i da mu se u Sarajevu prijeti smrću te stoga ne može ondje nastaviti obavljati svoju dužnost. Tegeltijinu ostavku zbog očajnog stanja u pravosuđu BiH zatražili su i svi važniji predstavnici međunarodne zajednice u toj zemlji, a potporu je dobio samo u RS-u koju je u utorak potvrdio Dodik.

Tegeltija je žrtva progona što je uvod u novi pristup međunarodne zajednice u BiH a povezan je sa smjenom vlasti u SAD-u, ustvrdio je Dodik.

"Žele istjerati Tegeltiju iz VSTV-a ugrožavajući ga i šaljući poruke da će ga ubiti u Sarajevu. Poruke o ubojstvu mene i drugih ljudi su svakodnevne. Tko god predstavlja interese iz RS, proći će ovako kao Tegeltija. Nije ovo samo specifičan odvojen slučaj, imamo opću harangu vezano za atmosferu koja treba da se navodno pripremi dolaskom (Joea) Bidena na mjesto predsjednika (SAD)", ustvrdio je Dodik.

Iz svega je Dodik zaključio da Zapad sada planira preurediti BiH u građansku državu, a na štetu dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodikova je teza da iza svega stoji "oronulo Sarajevo" koje si kao "politički monstrum" pokušava priskrbiti izgubljenu moć.

Sam Tegeltija je najavio da će konačnu odluku o ostavci koja se od njega traži donijeti i objaviti u četvrtak.

"Što se mene tiče, uvjeti za rad na razini BiH, kad sam u pitanju ja, a vjerujem i ostali dužnosnici iz RS postaju nemogući. Nemoguće je u ovakvim uvjetima obavljati dužnost  na dostojanstven i zakonit način", kazao je Tegeltija koji je u fokus javnosti dospio još 2019. godine kada je prvi put snimljen u razgovoru u kojemu jedan poduzetnik od njega traži posredovanje ne bi li se na sudu okončao predmet za koji je bio zainteresiran.

Taj slučaj po Tegeltiju nije imao nikakvih posljedica no zato je Tužiteljstvo BiH prošlog tjedna podignulo optužnicu protiv poduzetnika Nermina Aleševića koji je i snimio njegov i Tegeltijin kompromitirajući razgovor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, milorad dodik