Kultura

NAGRADE: Teatru Exit tri nagrade na dva međunarodna kazališna festivala

Piše: PolitikaPlus

Predstave "Cabaret - koncert za žlice i gitaru" i "GospOUdinNOUbadi" zagrebačkog Teatra Exit dobile su tri nagrade na dva međunarodna kazališna festivala, festivalu glumca ZAPLET 12 u Banjoj Luci, te kazališnom festivalu 37. Međunarodni kazališni susreti u Brčkom.

Kako se ističe u priopćenju, stručni žiri Međunarodnog festivala glumca ZAPLET 12 (Banja Luka, BiH) dodijelio je Nikoli Nediću i Mariju Jovevu nagradu za najboljeg mladog glumca festivala za uloge u predstavi "Cabaret - koncert za žlice i gitaru", nastaloj u produkciji Teatra EXIT i Kazališta Ulysses.

"Hrabrost dva mlada glumca da se kroz igru, glazbu, pjesmu, naizgled lakim sredstvima ali zaista jednim od najtežih teatarskih formi - kabaretom, izraze na sceni i pokažu nam svoj bunt, svakako da zaslužuje nagradu. Ali ono što je imperativ u njihovoj postavci je partnerska igra, najvažniji element glumačke umjetnosti", stoji u obrazloženju nagrade.

Druge dvije nagrade Teatru Exit dolaze iz Brčkog, s 37. Međunarodnih kazališnih susreta, kazališnog festivala čiji je žiri predstavi "GospOUdinNOUbadi" dodijelio Grand prix za najbolju predstavu u cjelini, a glumcu Domagoju Ivankoviću Grand Prix za najbolju mušku ulogu.

Žiri je Grand Prix predstavi objasnio ocjenom da taj kompletno autorski teatarski projekt Saše Anočića poznatu priču o 'malom čovjeku koji želi preko crte - želi, ali ne smije' uspijeva ispričati na nov, autentičan i teatarski atraktivan način, uz obilje dijaloga koji "odišu duhom teatra Ruževiča, anti-drame i drame apsurda, a atmosfera je pomalo gogoljevska, dok se raspojasane manire igre ne bi posramio niti jedan leteći cirkus".

U obrazloženju Grand prixa za najbolju mušku ulogu stoji kako je "u predstavi koja gotovo isključivo ovisi o glumačkoj igri, u jednom zahtjevnom stilsko-žanrovskom kaleidoskopu od lakrdije do groteske, tumačeći veći broj raznorodnih likova, mladi Domagoj Ivanković uspio osloboditi sve svoje kreativne potencijale" te ostvariti "impresivnu lakoća interpretacije svakog novog lika u predstavi".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREDSTAVE, KAZALIŠTE