Kultura

PREDSTAVA: Povratak Krsnikovog “Hamleta” za Noć kazališta i XIII.Gumbekove dane

Piše: PolitikaPlus

Nakon gotovo polugodišnje pauze zbog epidemioloških razloga, uprava Teatra &TD kao i izvođači predstave, neizmjerno su zadovoljni da prošlosezonski hit Sebastiana Seidela: “Hamlet za svakoga” opet kreće s igranjem za Zagrebačku publiku u Savskoj 25.

Osigurane su izvedbe ne samo u petak 20. i subotu 21.studenog u 20 sati povodom manifestacije: “Noć kazališta”, već i 15. prosinca na XIII. festivalu satire “Gumbekovi dani” u Histrionskom domu.

Žanrovski najbolje opisana kao glazbena komedija, Hamlet za svakoga, predstava je koja kroz različite izvedbene iskaze ispituje komercijalno prihvatljive kazališne formate, problematizirajući kontekst kazališta u okruženju sveprisutne i galopirajuće estradizacije kulture danas. Zbog toga izvedbeno Hamlet for You preuzima na sebe zadatak biti predstavom koja nužno mora zaraditi i time naizgled umjetničke razloge svjesno podređuje egzistencijalnim.

Problem preživljavanja umjetnika tako postaje važna tema unutar koje se kroz odabrane scene najpoznatijeg Shakespearovog komada, želi udovoljiti publici pod svaku cijenu te razotkriti pozadinsku intimnu ljubavnu priču protagonista. Kroz ispreplitanje prizora privatnog i dramskog u intenzivnoj glumačkoj suigri, sukobljavaju se njihova različita glumačka stremljenja i njihovi prvotni odnosi i pristupi. Nižu se sve besmisleniji prekidi kontinuiteta izvedbe, opetovano je dovodeći u stanje vlastite ugroze. No, upravo u trenutku kad više nemaju što izgubiti, glumački impulsi slobode dolaze na vidjelo.

Za kraj, bitno je i navesti da sva sredstva sakupljena tokom igranja predstave idu u dobrotvorne svrhe za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi udruge “Nova Budućnost”.

 

Režija: Lovro Krsnik

Izvode: Tea Šimić, Zoran Pribičević, Dino Seferović

Autorska glazba: Dino Seferović

Scenografija: Marijana Gradečak

Oblikovatelj svjetla: Marino Frankola

Kostimografija: Slavica Motušić

 

Ulaznice možete kupiti na blagajni &TD-a, na Ulaznice.hr i na njihovim prodajnim mjestima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NOĆ KAZALIŠTA, PREDSTAVA