Svijet

BRUXELLES: EU sklon regionalnom pristupu ograničenja putovanja u pandemiji

Stiže zajednička mapa s označenim intenzitetom širenja Covida-19...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Članice Europske unije postigle su napredak u koordinaciji zajedničkog pristupa mjerama ograničenja putovanja u pandemiji, otkrio je europski diplomat. 

Prema kompromisnom prijedlogu Njemačke, predsjedateljice EU-om, članice bi mogle postići dogovor o zajedničkoj mapi u kojoj bi regije članica Unije bile označene zelenom, narančastom ili crvenom bojom, ovisno o intenzitetu širenja covida-19. 

O nacrtu prijedloga, koji je na uvid dobio dpa, raspravljali su izaslanici članica EU-a u srijedu. Ako postignu dogovor u petak, dokument bi u utorak mogli usvojiti ministri vanjskih i europskih poslova. 

Europski diplomat opisao je pregovore "zaista produktivnima".

"Pronađena su dobra rješenja čak i za teška pitanja poput zajedničke analize podataka i zajedničkog mapiranja", rekao je diplomat. 

Prema tom prijedlogu članice bloka više ne bi ograničavale putovanja u zelene regije s niskim stopama zaraze koronavirusom. 

Ipak, zemlje bi mogle uvesti vlastita pravila za putovanja, karantenu i testiranje na koronavirus za narančaste i crvene regije. 

Raspravlja se i o tome da se iz mjera ograničenja putovanja izuzmu sezonski radnici, diplomati i novinari. 

Austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestigner rekla je da je cilj osmisliti usporedive mjere diljem Europe. 

Beč vodi intenzivne bilateralne pregovore s Berlinom o "praktičnom rješenju" za njemačka upozorenja za putovanja u ključne austrijske turističke regije, rekla je Koestinger novinarima u Beču. 

Nijemci su činili više od polovice gostiju u Austriji u protekloj skijaškoj sezoni. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pandemija, eu