Zagreb

ZAGREB: Predstava Sylvia Fabricea Murgie na Festivalu svjetskoga kazališta

Piše: PolitikaPlus

U okviru Festivala svjetskoga kazališta, u ponedjeljak 12. listopada u Zagreb dolazi uzbudljiva i atraktivna belgijska predstava, pod naslovom Sylvia, u režiji svestranog umjetnika Fabricea Murgie te u produkciji Cie Artara iz Bruxellesa.

Predstava dočarava unutarnji svijet slavne američke književnice Sylvie Plath i njezine životne borbe. U predstavi se povezuju mediji poput kazališta i filma, a sve uokviruje dojmljiva glazba, te se u konačnici Sylvia može očitati kao pop-opera za pjevačicu i devet glumica.
Originalnost ove predstave leži u miješanju kazališta i filma. Tijekom izvedbe gledatelj na velikom ekranu vidi nastajanje filma u realnome vremenu. Kamera koju pokreće Juliette Van Dormael u funkciji je dekonstrukcije života velike književnice prateći različite faze u njezinom životu sve do njezinog tragičnog kraja.

Nakon osam mjeseci stanke Festival svjetskoga kazališta nastavljen je 27. rujna predstavom Sreća talijanske kazališne skupine glasovita kazališnog i filmskog redatelja i glumca Pippa Delbona koja je prikazana pred punim gledalištem popunjenim prema epidemiološkim mjerama.
Zagrebačka će publika, nakon velikog uspjeha u Europi, ovoga puta imat priliku predstavom Sylvia upoznati se s očaravajućim i duboko emotivnim djelom koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 

IZ KRITIKA

Fabrice Murgia je uvjerljivo osmislio unutarnju arhitekturu ove ambiciozne  kazališne strukture. Iako je tehnika sofisticirana i sveprisutna, to nikada nije na štetu vitalnosti i dinamičnosti zbivanja na sceni koja intenzivno vlada devet glumica. Glazba i kazalište međusobno se napajaju, bez da si međusobno oduzimaju od kvalitet. Ovaj zanosni portret umjetnice  natjerat će na odlazak u knjižaru i potragu za svim djelima Sylvije Plath.

Dominique Mussche, rtbf.be (Radio Televizija Belgije)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

festival svjetskog kazallišta, Predstava