A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/ZORAN%20MILANOVIĆ/ZORAN%20MILANOVIĆ%20GLAVURDA.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zvao me prijatelj iz Dalmacije. Bilo je viška hrane koja se trebala baciti jer ju nije imao kome dati | Politika+
Hrvatska

MILANOVIĆ PONOVNO O JANAFU I ODLASKU U KLUB: Zvao me prijatelj iz Dalmacije. Bilo je viška hrane koja se trebala baciti jer ju nije imao kome dati

Ministri su u Klub nepotrebno dolazili "k'o zadnji magarci"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Republike Zoran Milanović u subotu je u Pregradi rekao da bi rješenje i kraj priče u 'aferi Janaf' trebala biti kontrola, odgovornost i suradnja prema Ustavu.

"Premijer i njegovi suradnici govorili su na razini nekoliko kumrovečkih parola. To nije dovoljno. Taj problem možemo razmotriti on i ja zajedno, možemo sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost. Mislio sam i o tome, ali nisam siguran da bi to bilo plodno s obzirom na zakonski sastav vijeća i na ulogu nekih ljudi koji se tu pojavljuju", rekao je Milanović.

Milanović je komentirao osnivanje saborskog istražnog povjerenstva vezano uz aferu Janaf rekavši kako treba vidjeti hoće li biti osnovano jer to ovisi o Saboru.

Istražna povjerenstva su vrlo često i put da se dođe do nekakve istine, ali isto tako i pozornica za šarlatane i seoske bukače kakvih ima u Saboru i svi će oni pokušati to iskoristiti, dobiti prostor za sebe, rekao je Milanović i dodao da povjerenstvo treba istražiti okolnosti, a ne pojedince.

Na novinarsko pitanje je li mu bilo čudno što čovjek koji je 15-ak godina bio direktor, ali ne s prevelikom plaćom, ima privatni klub, Milanović je odgovorio da mu ništa nije bilo čudno jer je riječ o malom prostoru od 30 'kvadrata' u kojem Dragan Kovačević nije bio jedini vlasnik. Brojač novca kaže da nije vidio.

"Ovdje sam bio nekoliko puta, u jednom svom društvu, s malim brojem ljudi, ali znao sam tko tamo dolazi - i suci i predsjednici sudova”, rekao je.

Milanović je istaknuo da je tema za razgovor između njega i premijera Plenkovića - kako se ponašaju istražna tijela te je ustvrdio da su informacije o kojima se govori kršenje pravila ne samo o nejavnosti istrage, nego osnovnih moralnih pravila.

"Ti si tu u srazu s nekakvim ljudima koje ćeš htjeti strpati u zatvor, možda su to i zaslužili - možda su zaslužili 20 godina, možda nisu. Brutalno izrabljuješ svoju poziciju sile i ne odgovaraš nikome”, kazao je Milanović.

Važna tema razgovora s premijerom je - kako država funkcionira i što premijer zna, rekao je.

"Nekome se tu na vrhu piramide, na vrhu zapovjednog lanca, prije svega u hrvatskoj Vladi, mora vjerovati. To je predsjednik Vlade i on ne može bježati od odgovornosti”, naglasio je Milanović.

Što se tiče njegovog odlazaka u klub za vrijeme lockdowna, Milanović je kazao kako se tamo sastao s načelnikom Glavnog stožera iz praktičnih razloga.

"Zato što je to bilo vrijeme lockdowna i zato što me zvao prijatelj iz Dalmacije i bilo je puno hrane koje je trebao baciti jer ju nije imao kome dati i onda smo se našli tamo jer je bilo praktičnije”, kazao je dodavši kako je to „tako bezvezna tema”.

Rekao je da su tamo dolazili i ministri iz Plenkovićeve vlade "k'o zadnji magarci" i da se to nije trebalo dogoditi.

"To ne znači da su ministri trebali znati sve stvari, ali netko je trebao donijeti odluku u jednom trenutku postupka. To govorim tisuću posto siguran, sve je jasno, da se ne razvlači cijela priča deset mjeseci", kazao je Milanović.

Upitan je li trebao biti obaviješten da se druži s čovjekom koji je pod istragom, predsjednik je odgovorio protupitanjem - tko bi ga obavijestio.

„SOA takve informacije nema jer ne sudjeluje u krađi novca iz javnih poduzeća i ne može imati takvu informaciju. Jedno je s nekim biti kolegijalan i tu je pitanje moje odgovornosti i moje procjene, ali ako sam u situaciji da nekoga procjenjujem, da ga imenujem, tu imam drugu vrstu podataka, ali s time SOA nije povezana”, dodao je.

Milanović je istaknuo da je ovo „naprosto jedan stres test gdje je Hrvatska pokazala da je u problemu” te da netko mora biti u državi najodgovorniji.

Na pitanje kako bi ta priča trebala završiti, Milanović je odgovorio da je rješenje u kontroli, odgovornosti i suradnji prema Ustavu te dioba vlasti jer je, dodao je, sve jasno propisano.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZORAN MILANOVIĆ, JANAF