Zagreb

PREMIJERA: Večeras u HNK-u Zagreb premijera "Kafke na žalu"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu kao prvu dramsku premijeru svoje nove sezone izvest će u petak, 18. rujna, predstavu "Kafka na žalu", koju je po motivima istoimena romana Harukija Murakamija postavio Ivica Buljan.

Predstava, čija je premijera prvotno planirana u prošloj sezoni koja je zbog karantene naprasno prekinuta, svojevrsnu je pretpremijeru imala u lipnju, čime je HNK Zagreb obilježio ponovno otvaranje svojih vrata publici nakon lockdowna.

Haruki Murakami japanski je pisac već godinama u najužem izboru za Nobelovu nagradu za književnost. Proslavio ga je upravo roman "Kafka na žalu", objavljen 2002. Nesvakidašnje djelo koje balansira između realnosti i snoviđenja u HNK-u Zagreb postavljeno je u prijevodu Andyja Jelčića, te u scenskoj adaptaciji Franka Galatija.

Priča prati putovanja dvaju glavnih likova, petnaestogodišnjega Kafke i starca Nakate, čije se sudbine čudesno isprepleću okružene magičnim Murakamijevim svijetom. Obojica svoje putovanje započinju u Tokiju, no mladić brzo napušta grad, dok starac ostaje tražiti pobjeglu mačku.

Tinejdžer Kafka, kojega u predstavi glumi Matija Čigir, bježi od kuće u potrazi za majkom i misli da je nalazi u tajanstvenoj gospođici Saeki (Alma Prica), a Nagata (Dragan Despot) kreće u potragu za polovicom svoje sjene koja je nestala u djetinjstvu, za vrijeme američkog napada na Japan. Njihovi se putevi križaju, a onda nastavljaju dalje susrećući, osim ljudi, životinjska i mitska bića.

Ovo možda najvoljenije i najčitanije Murakamijevo djelo kreće od Edipova mita o dječaku koji bježi od oca, radikalnog konceptualnog umjetnika Johnnyja Walkera, te na tom putu susreće ženu tajanstvene prošlosti s kojom ulazi u strastveni odnos.

Tu su i pukovnik Sanders iz reklame za KFC, prostitutka koja čita Hegela, mladi vozač kamiona koji kao Indiana Jones kreće u potragu za ulaznim kamenom, starac Nagata koji razgovara s mačkama te priča o nacističkom monstrumu Eichmannu koji ne razumije u čemu je njegova odgovornost za smrt milijuna Židova.

Uz Almu Pricu, Dragana Despota i Matiju Čigira, u predstavi glume Krešimir Mikić (Johnny Walker), Goran Grgić (pukovnik Sanders iz reklame za KFC), Nina Violić (Setsuko Okamochi) i Ksenija Marinković (mačka Otsuka) te Siniša Popović, Livio Badurina, Ana Begić Tahiri, Filip Vidović, Nikša Kušelj, Igor Kovač, Ivana Boban, Iva Jerković, Iva Mihalić, Luca Anić, Tin Rožman, Ivan Colarić, Marin Klišmanić, Tesa Litvan i Marin Stević.

Scenograf je vizualni umjetnik David Maljković kojemu je ovo prvi autorski rad u kazalištu, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, koreograf Šimun Stankov, dramaturginja Mirna Rustemović, dizajn svjetla i videa potpisuju Sonda 4 i Toni Soprano Meneglejte.

"Haruki Murakami pisac je odvažnosti i suptilnosti, čije je pisanje sofisticirano i duhovito, a opsesije gubitak, usamljenost i ljubav. Njegov roman 'Kafka na žalu' jedan je od onih romana koji su označili početak 21. stoljeća, u kojemu se isprepliću svijet živih i mrtvih, svijet snova i sjećanja, a stvarnost se neprestano umnožava. U kolopletu snova i fantazmagorije, put vodi kroz fantastičan svijet jednoga od najboljih pisaca današnjice, otkrivajući istine o životu i nama samima", poručuju iz HNK-a Zagreb.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREDSTAVA, HNK ZAGREB