Kultura

NOVO: Crno crveni ciklus Mladena Žunjića

Piše: Miroslav Pelikan

Ni malo ne odstupajući od svojih pravila, svaki dan slikati, ustrajno, kontinuirano, slikar Mladen Žunjić i ovih je dana realizirao novi crno crveni ciklus niz velikih formata, veličine uglavnom od jednog metra na više, u ulju i akrilu.

I ovdje se očituje zamisao autora, racionalno tražiti i pronalaziti motive a bojom, kolorom , oživotvoriti teme.

Crno crveni ciklus središte je sraza dvije odlučujuće, rekli bi sudbonosne boje, crne i crvene koje je slikar ukomponirao u jedno neprekidno u pokretu, stalno promjenljiivih oblika tijelo zvjezdane eksplozije.

Dvije boje žive odvojene ali istodobno i spojene živote različitih ritmova, svaki tren jedna prevladavajući drugu a opet iznova u čudesni koloplet promjena.

Naravno i u ovom ciklus iznimno je, gotovo rukama opipljiva snažna, vidljiva, opaziva ,teško izmjerljiva energija.

Svakodnevno slikajući i suočavajući se i s prazninom platna i s mogućnosti kolora, slikar je došao do svojih originalnih rješenja, kako s odabirom motiva tako i s usklađenošću pojedinih boja.

Nadahnutost slikara Mladena Žunjića, gotovo da je sasvim rijetka u aktualnoj domaćoj produkciji iako će slikar reći kako je pred njim još jako, jako puno posla.

Novi crno crveni ciklus harmonično se uklapa u dosadašnji opus ovoga slikara, naviještajući i neke nove interese umjetnika

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SLIKA, MLADEN ŽUNJIĆ, SLIKAR