Hrvatska

CJEPIVO: EU pregovara s pet kompanija o kupnji cjepiva za koronavirus

Piše: PolitikaPlus

Europska unija pregovara o ugovorima za nabavu cjepiva za novi koronavirus SARS-CoV-2 s proizvođačima Modernom, Sanofijem, Johnson&Johnsonom te biotehnološkim kompanijama BioNTech i CureVac, piše u nedjelju Večernji list.

Dnevnik se poziva na vijest koju je objavila agencija Reuters, a potvrdila su je dva izvora iz EU. Riječ je, ističu, o već najavljenoj zajedničkoj nabavi cjepiva i lijekova, no sada i s konkretnim podacima.

Nastojanje da se postigne dogovor s proizvođačima cjepiva nastavlja se na ranije postignuti aranžman četiri zemlje članice EU s kompanijom AstraZeneca za kupnju 400 milijuna doza cjepiva, koje razvija sa Sveučilištem u Oxfordu, koje bi bile na raspolaganju za svih 27 članica Europske Unije.

S američkim Johnson&Johnsonom pregovara se o otkupu 200 milijuna doza, a nije isključeno da se ta količina i poveća. Zna se i kako se s francuskim Sanofijem, koji cjepivo razvija u suradnji s britanskim GlaxoSmithKlineom, pregovara o nabavi 300 milijuna doza koje bi prispjele u drugoj polovici sljedeće godine.

Iz Sanofija su potvrdili kako su pregovori o kupnji te količine cjepiva s EU doista u poodmaklom stadiju. I Moderna, ispitivanje čijeg je cjepiva otišlo za sada najdalje od svih, potvrdila je kako je u pregovorima s europskim zemljama o prodaji cjepiva te kako za sada još nije došlo do dogovora. U igri su i dvije njemačke biotehnološke kompanije, BioNtech i CureVac kontroverznog njemačkog biznismena Dietmara Hoppa, osnivača SAP-a i vlasnika nogometnog kluba iz Hoffenheima.

No nijedna od ovih kompanija nije željela komentirati pregovore s EU. Kupnju cjepiva vodi povjerenstvo koje je imenovala Europska komisija. Kada se dogovori postignu, zemlje EU mogu početi naručivati cjepivo za svoje građane.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, cjepivo, koronavirus