Hrvatska

BRUXELLES: EK o sudjelovanju von der Leyen u video spotu potpore HDZ-u

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen snimila je kratku video poruku potpore HDZ-u kao privatna osoba i smatra da članovi Komisije mogu djelovati u kontekstu predizborne kampanje u nekoj članici, iako su u ovom slučaju učinjene neke pogreške, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije.

U petak, zadnji dan predizborne kampanje u Hrvatskoj, HDZ je objavio kratki video u kojoj nekoliko čelnika EPP-a, među njima i nekoliko premijera država članica, izgovora na hrvatskom jeziku predizborni slogan HDZ-a - Sigurna Hrvatska.

Pojavljivanje predsjednice Komisije Ursule von der Leyen u tom videu, koji je snimljen u sjedištu Komisije u Bruxellesu sa zastavom EU-a u pozadini, izazvao je niz kritika na društvenim mrežama, pogotovo na Twitteru.

U većini prigovora tvrdilo se da predsjednica Komisije mora zadržati političku neutralnost kada su u pitanju predizoborne kampanje u državama članicama.

Na te je kritike u subotu na Twitteru odgovorio njezin glasnogovornik Eric Mamer.

"Predsjednica je snimila kratki video isječak u kojem je sudjelovalo nekoliko političara Europske pučke stranke (EPP). Poruka je trebala biti u njezino osobno ime. Nažalost, to nije bilo jasno u konačnoj verziji snimke", poručio je Mamer.

Taj njegov odgovor izazvao je, umjesto zaustavljanja priče, još više komentara.

Mamer je u ponedjeljak na redovitoj konferenciji za novinare rekao da je ta video poruka bila jedna u nizu koju je predsjednica snimila u petak ujutro.

"Na zahtjev iz kabineta premijera Plenkovića u petak ujutro, predsjednica je snimila vrlo kratku video snimku u kontekstu predizborne kampanje u Hrvatskoj", rekao je Mamer. Kazao je da je ona snimila taj dan više poruka u svojstvu predsjednice Komisije. Nakon toga snimila je i poruku za HDZ s istim pozadinom, dakle slikom sjedišta Komisije i europskom zastavom, a koju je trebala dati u svoje osobno ime, a ne kao predsjednica Komisije.

"To je bila pogreška, a kasnije je u Zagrebu dodana još i njezina funkcija što je druga pogreška", rekao je Mamer.

Mamer je istaknuo da se u video poruci potpore HDZ-u nije trebala vidjeti pozadina s Berlaymontom (sjedištem Komisije), dodajući da je predsjednica sada dala jasne upute članovima svoga kolegija kako se takve pogreške ne bi događale ubuduće.

S druge strane, "predsjednica misli da je dobro za europsku demokraciju da članovi kolegija mogu imati aktivan politički život, da se takve stvari mogu raditi, ali u primjernim uvjetima".

"Predsjednica je snimila video poruku u konteksu predizborne kampanje u jednoj zemlji članici i misli da članovi Komisije to trebaju moći napraviti", rekao je Mamer.

U video poruci, osim Ursule von der Leyen sudjelovali su i predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer, austrijski kancelar Sebastian Kurz, šef zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber, latvijski premijer Arturs Krišjanis Karinš, predsjednik EPP-a Donald Tusk, potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica, bugarski premijer Bojko Borisov, slovenski premijer Janez Janša, ciparski predsjednik Nicos Anastasiades, zamjenik irskog premijera Leo Varadkar i grčki premijer Kiriakos Micotakis.

Svi su oni u poruci izgovorili "Sigurna Hrvatska" na hrvatskom jeziku, osim Janše koje je na slovenskom poručio "Varna Hrvaška". Na društvenim mrežama bila je postavljeno pitanje zašto nema njemačke kancelarke Angele Merkel. Objašnjenje bi moglo biti da ona nije više šefica stranke, za razliku od drugih premijera ili predsjednika koji su nastupili u spotu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ursula von der Leyen, HDZ, BRUXELLES