Hrvatska

Demokrati i Hrvatski laburisti: Ženama neće oduzeti pravo Škoro, HDZ ni Most

Piše: PolitikaPlus/Hina

Čelnici koalicije stranaka Demokrati i Hrvatski laburisti poručili su u subotu da će se u Saboru zalagati za donošenje modernog zakona o prekidu trudnoće, poručivši da je Ustavni sud jasno rekao što misli o prekidu trudnoće te da to pravo neće moći oduzeti Škoro, HDZ ni Most.

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić rekao je na konferenciji za novinare na temu "HODači, ŽENE ODLUČUJU" da su danas tu kako bi podigli glas protiv onih koji u kampanji pokušavaju zanijekati pravo žene da odlučuje o svom tijelu.

“Škoro, HDZ i Most bi oduzeli prava ženama. Što je sljedeće? Oduzeti pravo glasa. Mi zato poručujemo da je pravo žene neotuđivo pravo, da treba ostati u Hrvatskoj i da nema šansi da se to promijeni“, rekao je čelnik Demokrata.

Poručio je da će se koalicija u Saboru zalagati za donošenje modernog zakona o prekidu trudnoće kojim će se omogućiti besplatna kontracepcija i besplatni prekid trudnoće te pravo da žene o tome odlučuju, što im neće oduzeti Raspudići (Most), Škoro (Domovinski pokret) ni Plenković (HDZ).

Vezano za zakon o prekidu trudnoće Mrsić je rekao kako je problem poplava priziva savjesti njegovih kolega  ginekologa i anesteziologa, što pokazuje konzervativnu klimu u hrvatskom društvu.

Nezavisni gradski zastupnik Renato Petek nazvao je skandaloznom izjavu organizatorice Hoda za život održanog u Rijeci koja je za N1 rekla da su silovane žene koje žele pobaciti su nju ubojice.

„Radi se o temeljnom nerazumijevanje osnova demokracije“, rekao je Petek, ustvrdivši da se slobodna izražavanja ne smije koristiti kako bi se narušilo bilo čije drugo ljudsko pravo.

„Dobro došli u 21. stoljeće u Hrvatsku“, ironično je rekao predsjednik Hrvatskih laburista David Bregovac, poručivši kako ga je sram da živi u ovoj državi s takvim ljudima, nakon toliko godina muke da žene konačno steknu prava, budu ravnopravne i da same odlučuju o svom tijelu.

Nezavisni kandidat Damir Kajin poručio je pristalicama zabrane prekida trudnoće da „ono što ne bi željeli svojoj ljubavnici i svojoj kćerki maturantici ne brane ni drugim ženama. Ovaj patrijarh možda bi se svidio ajatolahu Homeinu ali takvih više u Hrvatskoj nema“, zaključio je Kajin.

Potpredsjednica Demokrata Bojana Hribljan rekla je da nitko nema pravo uskraćivati ženi prava zajamčena Ustavom, zaključivši da bi se u Hrvatskoj osigurala sigurna demografska slika kad bi se izjednačila primanja žena te im se povećale porodiljne naknade.

Predsjednik Demokrata komentirao je slučaj potpredsjednika SDP-a Rajka Ostojića koji je samoinicijativno otišao u samoizolaciju, ustvrdivši da bi on poslušao mišljenje epidemiologa.

„Ostojić je napravio nešto što je degradiralo epidemiologe“, rekao je Mrsić koji smatra da je to politički čin vezan više uz politiku nego uz medicinu kako bi se privukla pozornost.

Problem je, međutim što je Nacionalni stožer ispolitiziran i što kolege epidemiolozi više misle stranačkom iskaznicom nego na medicinski način.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

demokrati, most