Zagreb

HNK: Opera Lucia di Lammermoor jedna je od prvih europskih koncertnih izvedbi nakon korona krize

Piše: PolitikaPlus

Koncertna izvedba opere Lucia di Lammermoor izvedena je sinoć na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Zborom i orkestrom u smanjenom sastavu poštujući epidemiološke mjere ravnao je dirigent Josip Šego a naslovnu ulogu Lucie pjevala je prvakinja Opere Ivana Lazar.

Nacionalni prvaci Opere Tomislav Mužek i Luciano Batinić pjevali su uloge Sir Edgarda Ravenswooda i Raimonda, prvak Opere Ljubomir Puškarić pjevao je Lorda Enrica Ashtona, članovi zbora Opere HNK u Zagrebu Ivo Gamulin, Damir Klačar i Josipa Gvozdanić bili su u pjevačkim ulogama Lorda Artura Bucklawa, Alise i Normanna.

Ova sveopće omiljena opera nastala je prema predlošku romana Waltera Scotta Lammermoorska nevjesta, koji je u libreto preradio Salvatore Cammarana. Ujedno, ova koncertna izvedba slavne opere jedna je od prvih europskih koncertnih izvedbi opere nakon korona krize.

„U protekla 3 mjeseca umjetnici diljem svijeta prolaze kroz krizu te nisu u mogućnosti izvoditi koncerata i predstava u dvoranama i na scenama opernih kuća. Tu krizu nastoje prebroditi aktivnostima putem društvenih mreža, online koncertima i prijenosima. Brzo smo shvatili da ništa od toga ne može zamijeniti čaroliju stvaranja pred publikom. Nedostaje nam, nadam se, obostrano. Zato koncertnu izvedbu Lucie di Lammermoor doživljavam vrlo emotivno i jedva sam čekala stati pred publiku. Iako nije pred 700 gledatelja nego 150 i nema scene, kostima i rasvjete a orkestar je u smanjenom sastavu, nadam se da je glazba ove večeri oživjela i svima nam podarila ono zbog čega se i bavimo njome. Komadić neba, nadu i svrhu bivanja u ovome svijetu. Neka živi Lucia i naš teatar uskoro i u punom sastavu i pred punim gledalištem“, rekla je Ivana Lazar.

„Do sada u svojoj karijeri nisam doživio ovakav osjećaj kao večeras. Počašćen sam što su nas ljudi u ovim okolnostima došli slušati i gledati i osjetio sam posebnu emotivnu interakciju publike i nas izvođača. Sad uviđam koliko jedni bez drugih ne možemo. Zaista je posebno promatrati publiku s pozornice, njihove mimike lica a taj doživljaj smo skoro zaboravili u protekla tri mjeseca“, rekao je Luciano Batinić nakon izvedbe.

U koncertnoj izvedbi opere Lucia di Lammermoor, uz zadivljujuću interpretaciju solista Opere, zbora i orkestra možete uživati i 19. lipnja u 19.30 sati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OPERA, KONCERT, HNK