Hrvatska

BERNARDIĆ: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić rekao je u utorak kako je odluka da se hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno šalje u mađarske rafinerijem a ne u rafinerije Sisak i Rijeka, izdaja nacionalnih interesa.

"To je izdaja nacionalnih interesa. To je napuštanje radnika koji rade u rafineriji, a država još uvijek ima pola vlasništva nad Inom”; rekao je Bernardić u Samoboru komentirajući napise da hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno odlazi u mađarske rafinerije a ne u domaće.

Upozorivši kako je u zadnjih četiri godine zaslugom ove vlade uništena strateška hrvatska industrija (brodogradnja, Uljanik, rafinerija nafte u Sisku i sl), Bernardić je kazao i kako su toj odluci da hrvatska nafta direktno odlazi u mađarske rafinerije prethodile odluke da se zatvori sisačka rafinerija kao ni da ta nafta ne ide ni u riječku rafineriju.

Žalosnim smatra što smo u zadnje četiri godine slušali najave da će se Ina vratiti u hrvatske ruke i da će vlada otkupiti Inu.

"Naravno da se od toga ništa nije dogodilo nego se kroz pogodovanje mađarskom vlasniku uništavala rafinerija Sisak i nafta otpremala u Mađarsku. To nije zaštita hrvatskih interesa, to je izdaja hrvatskih interesa”, poručio je.

Navodeći kako je to potpuno neprihvatljivo, Bernardić je najavio i kako je to jedna od tema koju će otvoriti nakon pobjede na parlamentarnim izborima 5. srpnja te će vidjeti na koji će način zaštititi hrvatske nacionalne interese.

Naglasio je kako će dati potporu uspostavi fonda za istraživanje i razvoj, inovacije i digitalizaciju kako bi u zemlji mogli razvijati projekte važne za društvo i Hrvatsku.

Upitan što će učiniti vezano uz Inu i Mol, poručio je kako se Hrvatska treba postaviti tako da zaštiti svoje nacionalne interese i ne može se dogoditi da se četiri godine ne donose odluke, ne zna se što se radi i prepušta se upravljanje Inom bez ikakve zaštite nacionalnih interesa.

"Nakon dolaska u Banske dvore radikalno ćemo zaokrenuti priču oko Ine i vidjet ćemo na koji način Hrvatska može vratiti Inu u naše ruke”, ustvrdio je.

Smatra neprihvatljivim da se nafta koja se proizvodi u našoj zemlji direktno doprema u Mađarsku a mi nemamo nikakve koristi od toga iako je država vlasnik pola Ine. Podsjetio je i da su na Ini pali i Ivo Sanader i Tomislav Karamarko.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA, MOL, SDP, DAVOR BERNARDIĆ, INA