Hrvatska

TAIPEI: Predsjednica Tajvana odbacila formulu "jedna zemlja, dva sustava"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tajvan nikada neće prihvatiti formulu "jedna zemlja, dva sustava" koji bi unazadio Tajvan i potkopao status quo oko Tajvanskog tjesnaca, kazala je u srijedu predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen na ceremoniji svečane prisege prilikom preuzimanja svog drugog mandata.

Tsai je u siječnju ponovno izabrana, uz osvojenih 57,1 posto glasova. Njezina centristička Demokratska napredna stranka (DPP), koja se zalaže na tajvansku neovisnost, zadržala je većinu u tajvanskom parlamentu.

"Od siječnja do sada Tajvan je dva puta oduševio međunarodnu zajednicu. Prvi put s našim demokratskim izborima, a drugi je bio naš uspjeh u borbi protiv Covida-19", kazala je Tsai tijekom inauguralne svečanosti pojednostavljene zbog pandemije koronavirusa. 

Tsai se zauzela za proaktivan razvoj tajvanske industrije, brigu o sigurnom društvu, osiguravanju nacionalne sigurnosti i jačanju demokracije tijekom svoga četverogodišnjeg mandata. 

Suočena s rastućim pritiskom Kine Tsai je ponovila da se pozitivna interakcija s Kinom treba razvijati temeljeno na načelima mira, pariteta, demokracije i dijaloga.  

Kina je zahvaljujući modelu "jedna zemlja, dva sustava" vratila pod svoje okrilje bivše europske kolonije Hong Kong i Makao. Taj bi model trebao jamčiti visok stupanj autonomije, no Tajvan to odbija ne želeći biti dijelom Kine. Istodobno politika "jedna zemlje, dva sustava" okosnica je politike kineskog predsjednika Xi Jinpinga prema Tajvanu.

Tsai je istaknula kako se Tajvan, neovisna država i da se žestoko opire takvom rješenju. Istaknula je kako se Tajvan želi angažirati na dijalogu s Kinom i želi dati konkretniji doprinos regionalnoj sigurnosti.

"Nadam se da će i čelnik s druge strane Tjesnaca preuzeti istu odgovornost", kazala je Tsai. 

Ona je posebno istaknula kako će se Tajvan nastaviti boriti za svoj ulazak u međunarodne organizacije. Tajvan je optužio KInu da vrši pritisak kako bi ostao izvan Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Američka administracija snažno podupire Tajvan prodajom oružja i diplomatski, iako SAD službeno priznaju samo kinesku vladu, što je još jedan izvor za ionako narasle tenzije između Washingtona i Beijinga. 

Američki državni tajnik Mike Pompeo čestitao je Tsai na novom izboru, u jednom od rijetkih izravnih poruka s visoke državne razine tajvanskoj vladi.

Tajvan od 1949. ima svoju vladu, dok Biejing smatra da je on dio kineskog teritorija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINA, TAJVAN, TAIPEI