Hrvatska

CRO DEMOSKOP: HDZ ima više od 30 posto potpore, Plenković najpozitivniji političar

Piše: PolitikaPlus

HDZ je u svibnju zadržao prednost ispred glavnog konkurenta SDP-a, a Domovinski pokret ostao je treća politička snaga unatoč padu popularnosti, pokazuje istraživanje CRO Demoskop. Zanimljiva se promjena dogodila na listi najpopularnijih političara u Hrvatskoj

Da su danas izbori, vladajuća stranka HDZ osvojila bi 30,2 posto, što je 1,8 postotna boda više nego u travnju, rezultati su istraživanja CRO Demoskop koje je za RTL televiziju napravila agencija Promocija plus na 1300 ispitanika. Prema tom istraživanju, SDP osvaja 27,8 posto, što je porast od 0,8 postotna boda u odnosu na travanj. Domovinski pokret Miroslava Škore, koja zadnjih dana pokušava okupiti desne stranke i pojedince u koaliciju za izbore, u mjesec je dana pao sa 10,9 na 10,1 posto.

Ostale stranke i opcije osvajaju manje od pet posto. Most, koji pregovara o koaliranju sa Škorom je na četiri posto. HSS, koji na izbore izlazi sa SDP-om, je na 2,7 posto, a ispod dva posto su i IDS (1,9 posto) i HNS (1,6 posto). Još niži rejting ima Živi zid (1,1 posto), Stranka Ivana Pernara (1,1 posto), stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (1,1 posto) i Pametno (1 posto). Ispod jedan posto su HSLS (0,6 posto), Hrvatski suverenisti (0,6 posto), lista Mislava Kolakušića (0,6 posto) i Start (0,5 posto) - stranka koja je u međuvremenu promijenila i ime i vodstvo. Isti rejting imaju SDP-ovi partneri Glas (0,5 posto) i HSU (0,5 posto), te Neovisni za Hrvatsku (0,5 posto). Ostaje visok postotak neodlučnih birača - 11,5 posto.


Najpozitivniji političar u svibnju je premijer Andrej Plenković sa 20 postotnom podrškom, dok je predsjednik RH Zoran Milanović drugi sa 18,6 posto. Tako su obojica preskočili ministra zdravstva Vilija Beroša, koji je u travnju uvjerljivo bio prvi na toj ljestvici s podrškom od 29,2 posto. U svibnju se, s poboljšanjem epidemiološke situacije, ta podrška gotovo prepolovila na 15,4 posto. Ostali političari, iako im rejting raste, znatno su rjeđi izbor. Miroslav Škoro je na 4,1 posto, ministar financija Zdravko Marić 1,9 posto, a unatoč rastu SDP-a, još niže je njegov šef Davor Bernardić (1,6 posto). Načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je na 1,4 posto, a da je najpozitivniji političar "Nitko" stav je nemalih 15,4 posto ispitanika.

Na ljestvicnajnegativnijih političara neprestižno prvo mjesto i dalje drži zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (18,5 posto), a najpopularniji političar ujedno je i srebrni najnegativac – premijera Plenkovića tako vidi 11,2 posto ispitanika. Milanovića 9,6 posto ispitanika smatra najnegativnijim, a u odnosu na travanj udvostručio mu se negativni doživljaj među ispitanicima. Slično bilježi i rejting predsjednika SDP-a Davora Bernardića (8,4 posto). Gotovo trostruko češće ispitanici negativno ocjenjuju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića (6,7 posto). Slijede Miroslav Škoro (3 posto), Milorad Pupovac (1,7 posto) i Ivan Pernar (1,7 posto). Na neprestižnu je ljestvicu stigao i glavni državni inspektor, HDZ-ov Andrija Mikulić (1 posto), ali i Hrvoje Zekanović (0,9 posto), dok 8,2 posto ispitanika misli da su negativni baš svi političari.


Prošlog su mjeseca, na vrhuncu korona krize, rezultati pokazali nezapamćen skok pozitivne ocjene smjera kretanja zemlje, ali taj optimizam među građanima sada pada. Unatoč boljoj epidemiološkoj situaciji građani očito sada shvaćaju dubinu ekonomskih posljedica koje tek slijede. Smjer zemlje sada podupire 34,4 posto, dok ih je u travnju bilo više od 51,1 posto.

U skladu s tim padaju i ocjene i Saboru (2,40) i Vladi (2,56) i Pantovčaku (3,01) – iako Ured Predsjednika i dalje ima najbolju prosječnu ocjenu, ujedno bilježi i najveći pad, pa umjesto vrlo dobre ocjene novi predsjednik sada ima - trojku.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CRODEMOSKOP, HDZ, STRANKE