Zdravlje

NIJE SVAKO ZLO ZA ZLO: Je li nas koronavirus pretvorio u internetske ovisnike?

Piše: PolitikaPlus

Ovo je doba digitalnih medija. Internet je tijekom krize s koronavirusom postao izvor vitalnih informacija i povezao ljude koji rade od kuće s njihovim uredima. 

Usluge filmskih i glazbenih 'streminga' pružaju dobrodošao odmak od tjeskobne stvarnosti, a računalne igrice okupiraju djecu s viškom energije. 

No predstavlja li to dodatni rizik od razvoja ovisnosti? 

"Možda, ali korist nadmašuje rizik", odgovara dr Bert te Wildt, glavni liječnik u klinici za psihosomatske bolesti u malome njemačkom mjestu Diessenu. 

"Ja se profesionalno uglavnom bavim njegovim štetnim utjecajima, ali u ovo vrijeme internet je većinom pozitivna stvar", kazao je. 

Od video poziva koji omogućuju kontakt s obitelji i radnim mjestom preko 'online' tečajeva kuhanja do nastavka obrazovanja, sve su to plusevi intereneta, objašnjava. 

"Nadam se da ćemo jednoga dana moći reći da su digitalni mediji bili pravi blagoslov u ovoj krizi". 

Ali to ne znači da neće biti i negativnih posljedica i da broj ovisnika neće narasti. 

Pod posebnim su rizikom odrasli koji žive sami, rekao je. Muškarci bi se mogli navući na internetsku porngorafiju, a adolescenti na društvene mreže. 

"Važno je zadržati samodisciplinu i ne prepustiti se u potpunosti", rekao je Wildt, dodavši da to ne vrijedi samo za digitalne medije, već i za konzumaciju alkohola ili nikotina. 

"Ako sada upadnete u negativne navike i rutine, bit će ih se teško riješiti u idućim tjednima i mjesecima", upozorio je. 

Kako bi se to spriječilo Wildt preporuča neke pozitivne i analogne rutine - da se, primjerice, prvi i zadnji sat u danu apstinira od digitalne tehnologije, da se obriše prašina s nekih društvenih igara ili knjiga. 

"Sve se svodi na to da sami sebe zapitate što vam čini dobro", rekao je. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OVISNOST, ITERNET, ZDRAVLJE