Svijet

Uslijed pandemije uzrokovane Covidom-19: Ministri poljoprivrede G20 zemalja čuvat će globalnu sigurnost hrane

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministri poljoprivrede vodećih ekonomskih sila G20 rekli su u utorak da će raditi protiv svih "nepravednih restriktivnih mjera" koje bi mogle zaprijetiti globalnoj sigurnosti hrane uslijed pandemije uzrokovane Covidom-19.

U izjavi objavljenoj nakon sastanka videovezom predvođenog Saudijskom Arabijom, ministri G20 zemalja dogovorili su da će paziti na globalnu sigurnost hrane te su rekli da hitne mjere moraju biti "ciljane, proporcionalne, transparentne i privremene" kako bi se izbjeglo ometanje globalnog lanca hrane i trgovanja. 

"Pazit ćemo da ne dođe do bilo kakvih nepravednih restriktivnih mjera koje bi mogle izazvati velike nestabilnosti u cijenama hrane na međunarodnim tržištima te zaprijetiti sigurnosti hrane i prehrane velikog dijela svjetske populacije, osobito onih najranjivijih koji žive u područjima niske sigurnosti hrane", piše u izjavi. 

Prošli mjesec, nekoliko tijela UN-a upozorilo je da ograničenja izvoza mogu utjecati na nesigurnost u dostupnosti hrane uslijed pandemije, što bi moglo rezultirati povećanim i promjenjivim cijenama pozivajući na mjere koje bi smanjile potencijalne utjecaje na lanac opskrbe hranom. 

Ministri G20 zemalja također su pozvali da se ne nameću ograničenja ili posebni porezi na hranu i poljoprivredni izvoz koji je u humanitarne svrhe. 

Ograničenja se događaju jer veliki uvoznici žele povećati zalihe kupnjom iz inozemstva. 

"Koronakriza je poziv na buđenje u cijelom svijetu - zajednička akcija i solidarnosti potrebne su u sadašnjem trenutku", rekla je ministrica Ujedinjenih Arapskih Emirata za sigurnost hrane Mariam bint Mohammed Almheiri i upozhorila da globalnim dobavama hrane prijete "ozbiljni poremećaji".

Zemlje Zaljeva ovise o uvozu hrane od 80 do 90 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRANA, KORONAVIRUS, G20