Svijet

LONDON: Britanija strahuje da su u domovima za starije tisuće umrlih, ukupno umrlih 15.464

Piše: PolitikaPlus/Hina

Organizacija Care England procjenjuje da je od novog koronavirusa u domovima umirovljenika u Velikoj Britaniji umrlo više tisuća osoba, puno više od službenih podataka, i spominje 7500 umrlih.

Velika Britanija je u protekla 24 sata zabilježila novih 888 umrlih i sad ih je ukupno 15.464 umrlih prema posljednjim podacima koji bilježe samo smrti u bolnicama pacijenata koji su bili testriani i pozitivni.

Državni statistički ured ONS, koji uključuje šire podatke uz nekoliko dana odmaka, zabilježio je 217 smrti povezanih s tom bolesti 3. travnja u domovima umirovljenika u Engleskoj i Wallesu, prema posljednjim tjednim podacima. 

Care England, organizacija koja predstavlja neovisne domove umirovljenika, je na temelju podataka koje je sama skupila ocijenila da je stvarni broj mrtvih bitno viši.

"Ako razmotrimo stopu smrtnosti nakon 1.travnja i usporedimo je sa stopama prethodnih godina, u domovima za starije od posljedica pandemije moglo je umrijeti oko 7500 osoba", ocijenio je u dnevnom listu Telegraph Martin Green, generalni diektor Care England i naglasio da je "bez testiranja teško dati točnu procjenu".

Na pitanje o podacima ONS-a ministar zdravstva Matt Hancock je priznao da je stvaran broj umrlih u domovima umirovljenika veći i jamčio da će službeni podaci biti vrlo skoro objavljeni. 

Samo u Engleskoj je 3084 domova umirovljenika imalo slučajeve zaraze novim koronavirusom do 15. travnja, 

U ponedjeljak je nekoliko udruga pisalo ministarstvu zdravstva i tražilo više testiranja i zaštitne opreme za osoblje domova umirovljenika.

Ministarstvo zdravstva je objavilo da je u posljednja 24 sata od covida-19 umrlo 888 zaraženih, čime broj umrlih narastao na 15.464. 

"Testirano je 357.023 osoba i 114.217 ih je pozitivno", dodali su.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LONDON, DOMOVI UMIROVLJENIKA, COVID 19