Svijet

Lijekovi: Indija će opskrbiti države lijekovima nakon Trumpove prijetnje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Indija je rekla da će ključnim lijekovima koji se testiraju kao potencijalni lijekovi protiv covida-19 opskrbiti "države teško pogođene" pandemijom, nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump nagovijestio "osvetu" ako New Delhi ne ukine zabranu njihova izvoza.

Indija je u subotu zabranila izvoz hidroksiklorokina, jeftinog lijeka protiv malarije za koji se vjeruje da bi mogao biti prekretnica u borbi protiv pandemije.

"S obzirom na humanitarne aspekte pandemije, odlučeno je da će Indija odobriti paracetamol i HCQ (hidroksiklorokin), u primjerenoj količini za sve susjedne države koje ovise o našim mogućnostima", rekao je glasnogovornik indijskoga ministarstva vanjskih poslova Anurag Srivastava u utorak.

"Osim toga opskrbit ćemo tim osnovnim lijekovima neke zemlje koje su posebno teško pogođene pandemijom", dodao je.

Trump je tijekom vikenda pozvao premijera Narendu Modija i zatražio opskrbu hidroksiklorokinom, nakon čega su indijske vlasti počele razmatrati zadržavanje izvoza.

Na brifingu u Bijeloj kući u ponedjeljak, Trump je objavio prikriveno upozorenje ako Indija ne pristane na izvoz protumalarijskog lijeka za koji mnogi vjeruju da je učinkovit u liječenju koronavirusa. 

"Razgovarao sam s njim (Modijem) u nedjelju ujutro i rekao sam da bismo bili zahvalni da nam omoguće opskrbu", rekao je Trump novinarima. "Ako nam to ne omogući, bit će OK. Ali naravno, moglo bi biti osvete. Zašto i ne bi?", rekao je američki predsjednik.

Indija je u ponedjeljak navečer ukinula ograničenja izvoza za 14 lijekova - uključujući vitamine i antibiotike - koja su izazvala strah od globalne nestašice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SAD, LIJEKOVI, INDIJA