Sport

Potvrđeno: OI u Tokiju će biti otvorene 23. srpnja 2021

Piše: PolitikaPlus/Hina

Olimpijske igre u Tokiju, koje su prošloga tjedna odgođene do sljedeće godine, biti će otvorene 23. srpnja, a zatvorene 8. kolovoza 2021., objavila je japanska nacionalna agencija Kyodo news, a potom potvrdio predsjednik japoanskog organizacijskog odbora Yoshiro Mori.

Mori je naveo da su tu odluku u ponedjeljak donijeli Međunarodni olimpijski odbor i organizatori, a dodao je i kako će se Paraolimpijske igre održati od 24. kolovoza do 5. rujna 2021.

Japanski premijer Shinzo Abe prošlog je utorka objavio da se Igre odgađaju zbog pandemije COVID-19 bolesti, na otprilike godinu dana, čime je Tokio postao prvi grad u 124-godišnjoj povijesti modernih olimpijskih igara, u kojem natjecanja nisu održana prema predviđenom datumu, isključujući godine u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, kad su OI morale biti otkazane.

Japan je uložio u pripremu Igara 13 milijardi američkih dolara, a ovogodišnji gubitak planiranih prihoda ne bi se trebao odraziti na japansku ekonomiju, jer će i rashodi biti manji. Japanski ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura u nedjelju je izjavio da Vlada planira stimulativni paket ekonomskih mjera, koje je premijer Abe nazvao najvećim u povijesti.

Pred Japancima je sada veliki projekt kako se reorganizirati i sve pomaknuti za godinu dana, što je teška zadaća jer je većina 43 borilišta bila umnogome rezervirana za druge događaje sljedeće godine. Svi ti događaji morat će pronaći novi termin, hotelski smještaj nanovo rezervirati, kao i produžiti sponzorske ugovore od kojih je Tokio očekivao oko tri milijarde dolara.

Također, veliki su problemi s  Olimpijskim selom, koje će primiti oko 18.000 sportaša i trenera. Selo se nalazi na atraktivnoj lokaciji s pogledom na Tokijski zaljev, a nakon Igara Japanci su namjeravali prodavati sve apartmane, a navodno su ih već prodali čak tisuću.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OLIMPIJSKE IGRE, JAPAN