Svijet

KORONAVIRUS: U Kini u subotu samo 11 novozaraženih, većinom pridošlice

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kina je u subotu izvijestila o samo 11 novozaraženih novim koronavirusom, ali prvi put od početka epidemije većina su osobe koje su došle iz inozemstva.

Među jedanaest novooboljelih četvero je zabilježeno u gradu Wuhanu, epicentru Covida 19, gdje se virus pojavio krajem 2019., objavilo je ministarstvo zdravstva.

To je najmanji broj od početka vođenja evidencije u siječnju.

Ostalih sedmero - četvero u Šangaju, dvoje u pokrajini Gansu i jedna u Pekingu - došli su iz inozemstva. Ne navodi se iz kojih su zemalja.

Kina sada ima ukupno 95 "uvezenih" slučajeva, kako ih zove.

Premda je epidemija "praktično zaustavljena" u zemlji, kako je rekao predsjednik Xi Jinping, sanitarne vlasti su i dalje oprezne zbog dolaska zaraženih putnika, napose iz Irana, Južne Koreje, Italije i Sjedinjenih Država.

Pekinške gradske vlast su tako ovog tjedna objavile da će svi koji dolaze u grad iz drugih zemalja obavezno morati biti u karanteni 14 dana.

Ministarstvo zdravstva je u subotu izvijestilo i o još 13 umrlih (lagan porast u odnosu na sedmero dan ranije), pa se njihov ukupan broj u kontinentalnoj Kini (osim Hong Konga i Makaa) penje na  3.189.

U zemlji je dosad 80.824 zaraženih. No više od 65.000, što je više od 80 posto, izliječeno je i napustili su bolnicu.

Lagano poboljšanje utvrđeno zadnjih tjedana potaknulo je vlasti da ublaže ograničenja na putovanja za 56 milijuna stanovnika pokrajine Hubeja, koje je Wuhan upravno središte.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PANDEMIJA, KINA