Regija

Kriza u BiH se zaoštrava: Izetbegović odbija zahtjeve iz RS-a, Dodik prijeti otcjepljenjem

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u srijedu je odbacio zahtjeve iz Banja Luke za promjenama zakona o Ustavnom sudu BiH, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istodobno je zaprijetio otcjepljenjem RS-a ukoliko se zakon ne promijeni.

Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović su ranije tijekom dana najavili kako će srpski dužnosnici u tijelima vlasti BiH blokirati donošenje bilo kakvih odluka sve dok se ne promijeni sadašnji način funkcioniranja Ustavnog suda, odnosno dok iz njega ne ode troje stranih sudaca.

Izetbegović je na taj ultimatum odgovorio porukom kako je riječ o potpuno neprihvatljivom zahtjevu.

No to Dodika nije spriječilo da ode i korak dalje najavivši neizravno otcjepljenje od BiH te kazavši kako će u novonastaloj situaciji RS "ići svojim putem i otići".

"Rješenje će biti da će RS ići svojim putem i otići će. Znači da će formirati svoje državna nezavisna tijela i funkcionirati na teritoriju RS-a. Ima sve elemente države, svoje institucije, svoj narod", kazao je Dodik za televiziju N1.

Nova kriza u BiH izbila je jer u RS-u ne žele prihvatiti pravorijek Ustavnog suda po kojemu je poljoprivredno zemljište vlasništvo države a ne entiteta. 

Izetbegović je sada optužio Dodika da već petnaest godina stalno proizvodi nove krize u BiH a sada to čini pojačanim intenzitetom.

"U ovom trenutku je to potpuno neprihvatljivo a pitanje je hoće li ikada biti prihvatljivo. To je naprosto ustavna kategorija, kao recimo entitetsko glasanje. Možemo se jednoga dana, nekad u daljoj budućnosti, eventualno dogovoriti da ovo dvoje riješimo u paketu", kazao je Izetbegović za portal Faktor.

Entitetsko glasanje je mehanizam koji entitetima a uglavnom RS-u omogućuje da u državnom parlamentu blokira donošenje bilo kojeg zakona ukoliko ga ne podrži najmanje dvije trećine zastupnika koji dolaze iz jednog entiteta.

Izetbegović je kazao kako se u RS-u prema Daytonskom sporazumu odnose kao prema švedskom stolu s kojega uzimaju samo ono što im se sviđa. 

"I mi bismo rado izabrali zemlju bez entitetskih podjela, parlamentarne procedure bez entitetskog glasanja, imenovanja bez pariteta koji su redovno na štetu najbrojnijeg naroda ali Daytonski mirovni sporazum je prihvaćen i potpisan takav kakav je. I primjenjivat će se u cijelosti. Ustavni sud s neovisnim i profesionalnim stranim sucima je neophodan ovoj zemlji i nikakvi ultimatumi niti blokade nas neće natjerati da se odreknemo tog mehanizma", kazao je čelnik najveće bošnjake stranke u BiH.

I bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović odbacio je zahtjeve iz RS-a.

"Ustavni sud donosi odluke koje smo svi dužni poštovati i o njima nema rasprave. Svako odbijanje odluka Ustavnog suda predstavlja kazneno djelo i sada su na potezu Tužiteljstvo BiH i Ured visokog predstavnika (OHR) kao i države koje su svjedoci Daytonskog sporazuma", kazao je novinarima u Sarajevu Šefik Džaferović.

Iz OHR-a su na ultimatum iz Banje Luke reagirali izjavom u kojoj su naveli kako entiteti moraju poštovati odluke Ustavnog suda i da o tome nema rasprave.

Slično stajalište stiglo je i iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu. Naveli su kako je Ustavni sud taj koji odlučuju što je u skladu s ustavom a ne političari.

"Poštivanje ustavnog poretka i ustavnih obveza nije diskreciono pravo već obaveza u bilo kojoj zemlji u Europi", stajalište je veleposlanstva SAD-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bakir izetbegović, milorad dodik, bih, sda