Zagreb

Ćorić: Zadovoljan sam ovakvim raspletom priče oko zagrebačkog GUP-a

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u srijedu kako je osobno zadovoljan raspletom priče oko izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a, kojega HDZ nije podržao nakon što nisu usvojeni njihovi amandmani.

 "Mislim da je taj dokument zahtjevan, odnosno traži temeljitu analizu i da je s obzirom na sva mišljenja struke koja su došla u proteklih mjeseci i u konačnici sva mišljenja široke javnosti trebalo u jednom trenutku malo zastati", odgovorio je Ćorić novinarima na pitanje je li zadovoljan što su HDZ-ovi gradski zastupnici srušili GUP.

 Ne misli da će se to uskraćivanje podrške zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću na lokalnoj razini HDZ-u u istom smjeru vratiti na nacionalnoj razini, ističući kako ne vidi razloga da bi to utjecalo na nacionalnu razinu.

 Upitan treba li HDZ dati podršku GUP-u ako se za tri mjeseca, kada završe njihovi unutarstranački izbori, ponovno nađe na dnevnom redu Skupštine, odgovorio je kako je ključno kakav će se GUP tada naći na dnevnom redu.

Bandić može političku dobit ili štetu nositi prije svega sebi

 "Bandić može političku dobit ili političku štetu nositi prije svega sebi i u konačnici svojoj političkoj opciji", odgovorio je na pitanje čini li Bandić političku štetu HDZ-u te istaknuo kako ne vidi nikoga izvan stranke kao teret HDZ-u. Teret stranci, dodao je, su "pojedinci koji svojim izjavama i postupcima na drugoj strani zakona smanjuju kredibilitet HDZ-a", no nije ih htio imenovati.

 Ćorić vjeruje kako HDZ ima većinu u Saboru i bez zastupnika iz kluba Bandićeve stranke. "Ima većine onoliko dugo dok većina, odnosno najveći broj zastupnika u Hrvatskom saboru drži da ova zemlja treba ići naprijed", istaknuo je.

 Naveo je kako nije išao u zagrebački HDZ preuzeti obrasce za kandidature i vjeruje da neće ići. "U ovom trenutku se nalazimo u fazi kandidatura za nacionalnu razinu i ja osobno nisam izrazio nikakvu ambiciju na tu temu", rekao je. 

 Za ocjene vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu i kandidata za potpredsjednika HDZ-a o opstrukcijama u prikupljanju potpisa za kandidature kazao je kako nitko ne može spriječiti članove HDZ-a da daju potporu kome žele. "Mene ništa neće spriječiti da dam potporu kandidatima za koje držim da svojim kredibilitetom mogu obnašati funkciju za koju su se kandidirali", rekao je Ćorić. 

Neće doći do povećanja cijene vode

 Novinare je zanimalo i kako tumači najave direktora splitskog vodovoda da će se uredba iz njegova ministarstva, po kojoj će vodovodi plaćati naknade ako ne smanje gubitke na 25 posto, preliti na građane, odgovorio je kako do povećanja cijene vode neće doći, ali da svi trebaju učiniti sve da se smanje gubitci.

 "Neće doći ni sutra, a ni sljedeće godine do povećanja cijena, ali u jednom trenutku Hrvatska će kao i ostale članice EU trebati naplaćivati vodu po zahvaćenim količinama. Bilo tko koji daje paušalne izjave, ne znam u kojem kontekstu je dana ova, trebaju prije svega pogledati u svoje dvorište", naglasio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav ćorić, hdz, gup