Znanost

VIDEO - Sjećanje na tragediju: Prije 34 godine dogodila se eksplozija američke letjelice Challenger

Piše: Zlatko Pinter

Samo 73 sekunde nakon polijetanja, 28. siječnja 1986. godine, raspao se američki space shuttle Challenger. Letjelicu je potresla snažna eksplozija i pred očima brojne šokirane publike koja je pratila lansiranje iz Cape Canaverala nebo su proparale brazde gustog dima. Svih sedam astronauta je poginulo: Michael Smith, Francis Scobee, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Christa McAuliffe, Gregory Jarvis i Judith Resnick. Tragediji su svjedočili i deseci milijuna onih koji su pratili izravni televizijski prijenos lansiranja.

Christa McAuliffe trebala je biti prvi civilni astronaut u svemiru. Nacija je bila zavijena u crno i ta je katastrofa zaustavila lansiranje ovoga tipa letjelica punih 32 mjeseca.

 

Provedena istraga pokazala je kako je tijekom lansiranja bilo nekoliko propusta koji su u bitnoj mjeri doprinijeli nesreći.

Noć uoči lansiranja letjelice, temperatura zraka je pala na -8 stupnjeva tako da je veliki dio letjelice bio okovan ledom. U vrijeme prije lansiranja temperatura je bila +2 stupnja, ali ipak se nastavilo s postupkom, mada nikad ranije ni jedna letjelica nije startala s rampe na temperaturi manjoj od +11 stupnjeva.

U uvjetima posve neprimjerenim za polijetanje, izravni uzrok katastrofe bio je kvar na jednome od prstena koji povezuju bočne rakete (tzv. boostere) s velikim spremnikom goriva. Najprije se od ostatka letjelice odvojio desni potisnik na kruto gorivo, a potom se otkinula i aerodinamična kapa s vrha glavnog spremnika, te je u toj kobnoj 73. sekundi od lansiranja spremnik s vodikom nabijen na spremnik s kisikom i eksplozija je bila neizbježna.

Komadi letjelice pali su u Atlantik, a prve su krhotine otkrivene tek 7. ožujka.

NASA nikad nije potvrdila glasine prema kojima je navodno jedna kabina s troje astronauta ostala čitava.Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AMERIČKA LETJELICA CHALLENGER, ZLATKO PINTER