Hrvatska

Pokret za modernu Hrvatsku: Deset pitanja koje traže odgovore - Otvoreno pismo kandidatima/tkinjama za Predsjednika Republike

Piše: PolitikaPlus

Poštujući činjenicu da ste kao građani Republike Hrvatske ispunili zakonske uvjete za kandidaturu za Predsjednika Republike, očekujemo od vas deset jasnih odgovora na ključna pitanja za budućnost građana Republike Hrvatske. Ovo nije kavanska rasprava kako su ju mnogi među vama započeli već pitanje gdje će se nalaziti Republika Hrvatska na kraju vašeg mandata i što ste VI OSOBNO spremni učiniti u idućih pet godina. Mi Vas ne biramo da Vama bude bolje već da nama bude bolje!

Deset ključnih pitanja:

1.    ISELJAVANJE
Što mislite učiniti da se zaustavi iseljavanje iz Republike Hrvatske? Sasvim je jasno da nas danas ima manje od 4 milijuna. Što ćete učiniti da nas za pet godina ne bude samo tri milijuna?

2.    ZAPOŠLJAVANJE
Broj zaposlenih u Republici Hrvatskoj na razini je od prije 50 godina. Što mislite učiniti da Hrvatska postane zemlja povratka i zemlja pune zaposlenosti, zemlja ljudi koji za svoj pristojan rad dobivaju pristojnu plaću?

3.    STRANE INVESTICIJE
Što mislite kao predsjednik učiniti da Hrvatska postane investicijski eldorado? S kojim državama i kojim svjetskim političarima želite biti partneri i suradnjom s njima radikalno ubrzati gospodarski razvoj Republike Hrvatske?

4.    GEOEKONOMIKA
Kako mislite osigurati profit iz geografskog i prometnog položaja Republike Hrvatske? Estonija, Letonija i Litva na njemu zarađuju 6x više od nas a vlakovi na prugama u Kamerunu voze brzinama od 240 kilometara na sat dok je u Hrvatskoj prosječna brzina 46 kilometara – kao pred kraj 19. stoljeća!

5.    ŠUME, VODE I ZERP
Hrvatska se prešutno odrekla Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, najveći izvori pitke vode u stranom su vlasništvu a u tijeku je devastacija šumskog fonda diljem Hrvatske. Što mislite učiniti da sačuvate prirodna bogatstva za buduća pokoljenja?

6.    UVOĐENJE EURA
Hrvatska narodna banka najavljuje ubrzano uvođenje eura i to još za mandata idućeg predsjednika.  Iskustvo pokazuje da su i među velikim zemljama Italija i Francuska ekonomski gubitnici zbog uvođenja eura a profitirala je samo Njemačka. Kakav je vaš stav oko uvođenja eura i što mislite učiniti u hrvatskom nacionalnom interesu?

7.    HRVATSKE TAJNE SLUŽBE
Jedna od najvažnijih ovlasti predsjednika je suodlučivanje pri imenovanju šefova tajnih službi. Kakav vam je plan za tajne službe i koga mislite postaviti na njihovo čelo? Ljude s dvostrukim državljanstvom (kao zadnjih godina), svoje prijatelje ili stručnjake koji će ih potpuno profesionalizirati?

8.    NACIONALNA SIGURNOST I OBRANA
Uz nezadovoljavajući rad tajnih službi postavlja se pitanje  ustroja, opremljenosti i samodostatnosti hrvatskih oružanih snaga. Trenutno Hrvatska  nema na raspolaganju borbenu eskadrilu zrakoplova, pomorsku flotu koja bi jamčila nacionalnu sigurnost a niti dostatnu popunjenost postrojbi. Što kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga mislite poduzeti po ovom pitanju?

9.    DIPLOMACIJA
Jedna od ključnih ovlasti predsjednika je suodlučivanju u imenovanju veleposlanika Republike Hrvatske. Što mislite učiniti na jačanju gospodarske diplomacije i koga mislite imenovati za veleposlanike? Stručne i sposobne ljude iz hrvatskog gospodarstva i znanosti ili svoje dosadašnje stranačke prijatelje?


10.    MIROVINE

Jeste li vam poznato da u današnjoj Hrvatskoj više od pola umirovljenika - njih  662 350 prima mirovinu manju od 2 500,00 kuna? Što mislite učiniti kao predsjednik da i hrvatski umirovljenici počnu uživati u dostojanstvenoj starosti?

Ovih deset pitanja su pitanja dostojanstva i opstanka hrvatske države i hrvatskih građana. Stoga od svih vas očekujemo javne i jasne odgovore. Nastojte biti pošteni u svojim odgovorima jer ako ne mislite ništa promijeniti još uvijek nije kasno da povučete svoju kandidaturu. Jeftine predstave građanima ne trebaju, ono što im treba jest predsjednik koji ih predstavlja i čuva i brani i njihove pojedinačne i nacionalne interese.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pantovčak, damir gašparović, izbori