Sport

Kako smo do sada igrali na EP: "Vatreni" nastupili na pet EP-a, nikada dalje od četvrtfinala

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska nogometna reprezentacija do sada je nastupila na pet europskih prvenstava, a do sada je propustila samo jednu europsku smotru, 2000. u Belgiji i Nizozemskoj.

Iduće godine nastupit će na svom šestom EURO-u pri čemu petom u nizu.

I dok smo na svjetskim prvenstvima dva puta zadivili svijet osvojivši srebro prošle godine u Rusiji, te broncu 1998. u Francuskoj, na europskim prvenstvima Hrvatska nema niti jedan plasman bolji od četvrtfinala.

"Vatreni" su do sada najdalje dogurali na svom prvom EP-u 1996. u Engleskoj, te na EP-u 2008. u Austriji i Švicarskoj izborivši plasman u četvrtfinale. Na posljednjoj europskoj smotri u Francuskoj 2016. ispali smo u osmini finala, a još dva puta su zapeli u skupini (2004, 2012).

Hrvatska je na europskim prvenstvima ukupno odigrala 18 utakmica ostvarivši osam pobjeda, pet neodlučenih ishoda i pet poraza uz razliku pogodaka 23-20.

Hrvatska nogometna reprezentacija se predstavila svijetu na europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. godine.

Na prvom velikom natjecanju naši su nogometaši igrali u skupini s Portugalom, Danskom i Turskom.

U prvom susretu Hrvatska je pobijedila Tursku sa 1-0, a strijelac jedinog pogotka bio je Goran Vlaović. Hrvatska je u drugoj dvoboju deklasirala Dansku koja je četiri godine ranije senzacionalno pobijedila na turniru u Švedskoj. Hrvatska, koju je tada vodio Miroslav Blažević, je 'razbila' Dance 3-0, a sadašnji predsjednik HNS-a Davor Šuker na toj je utakmici zabio jedan od ljepših golova u povijesti EP-a.

Hrvatska je u Engleskoj prošla skupinu i ispala u četvrtfinalu od kasnijih prvaka Njemačke rezultatom 1-2.

Nakon što smo propustili EP 2000. godine, novi nastup na europskoj smotri hrvatska vrsta je imala u Portugalu 2004. Nažalost, ekipa koju je vodio Otto Barić zapela je u skupini osvojivši treće mjesto iza Francuske i Engleske, a ispred Švicarske.

Novi nastup na najvećem natjecanju 'Starog kontinenta' uslijedio je u Austriji i Švicarskoj 2008. godine. Hrvatska je pod vodstvom Slavena Bilića s tri pobjede prošla skupinu, a potom u šokantnom ogledu ispala od Turske u četvrtfinalu nakon izvođenja kaznenih udaraca.

Bio je to dvoboj u kojem je hrvatska reprezentacija povela u 119. minuti utakmice golom Ivana Klasnića, no samo minutu kasnije ukazao se Semih Senturk izjednačivši na 1-1. Prilikom izvođenja jedanaesterca Turska je slavila pored šokiranih Hrvata, a tragičari su postali Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mladen Petrić.

Na EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini ponovo nismo prošli skupinu. Hrvatska je pod Bilićevim vodstvom, zauzela treće mjesto u skupini iza Španjolske i Italije, kasnijeg prvaka i doprvaka.

Posljednji nastup na EP-u, "Vatreni" su imali u Francuskoj 2016. godine, a izbornik je bio Ante Čačić. U skupini je hrvatska vrsta bila prva, a u osmini finala je nakon produžetaka ispala od Portugala, kasnijeg europskog prvaka.

Ponovo smo pali u samoj završnici, a gol odluke zabio je Quaresma u 117. minuti.

 

PLASMANI HRVATSKE REPREZENTACIJE NA EUROPSKIM PRVENSTVIMA:

EP 1996. Engleska – četvrtfinale

EP 2004. Portugal – skupina

EP 2008. Austrija i Švicarska – četvrtfinale

EP 2012. Poljska i Ukrajina – skupina

EP 2016. Francuska – osmina finala

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatreni, nogomet