Hrvatska

BAČIĆ: Čini mi se da neće biti promjene koeficijenata

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je u utorak kako mu se čini da neće biti promjene koeficijenata zaposlenih u obrazovanju, no to treba pitati pregovarače jedne i druge strane.

"Bojim se da neće biti promjena u koeficijentu, no to ćete morati pitati pregovarače s jedne i druge strane", rekao je Bačić novinarima nakon izlaska iz Vlade komentirajući nastavak pregovora o zahtjevima sindikata obrazovanja za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Bačić je istaknuo da je Vlada najveći poslodavac u Hrvatskoj, koji zapošljava 250.000 radnika. "Znate li vi koji to poslodavac povećava plaću za 20 posto, a za uzvrat dobije štrajk", upitao je.

"Ima poslodavaca koji su smanjili cijenu proizvoda, u ovom slučaju porez koji je smanjen kroz četiri kruga porezne reforme, a znali su povećati prihode", opisao je slikovito rad Vlade.

Bačić kaže kako razumije ulogu profesora i nastavnika, ali ni jedna Vlada od pet zadnjih nije javnim i državnim službenicima toliko povećala plaće i materijalna prava, kao što su božićnice, regresi, jubilarne nagrade i sl.

Unatoč takvim izdašnim povećanjima, dodaje Bačić, sindikati nisu zadovoljni.

"Vlada je za dogovor i razgovor, uvažavamo značaj prosvjete i znanosti i želi se doći do sporazuma", rekao je upitan zašto Vlada ne povuče konkretan potez za završetak štrajka.

Podsjetio je kako je Vlada u procesu mirenja nudila povećanje od četiri posto samo prosvjetarima, što je odbijeno.

"Nakon toga krenuo je štrajk, a nakon toga došlo je još šest posto svim državnim i javnim službenicima, to je moj odgovor", kaže Bačić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obrazovanje, sindikati, branko bačić