A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/X-Y-Z/ar%20ptica%20kazalište.png): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Šenoini "Kameni svatovi" premijerno 28. studenoga u Žar ptici | Politika+
Zagreb

ZAGREB: Šenoini "Kameni svatovi" premijerno 28. studenoga u Žar ptici

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nova premijera zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptice bit će, u četvrtak 28. studenog, praizvedba povjestice "Kameni svatovi" Augusta Šenoe, prema dramatizaciji i u režiji Frane Marije Vranković koja legendu o posljedicama čina osobe zarobljene vlastitim predrasudama postavlja kao teatar u teatru.

"Neobičan izgled stijena na zapadnom rubu Medvednice iznad sela Jablanovec poslužio je kao nadahnuće za narodnu predaju po kojoj je majka sina i njegovu buduću ženu kletvom okamenila kako bi spriječila njihovu svadbu", stoji u najavi.

Tu je legendu ovjekovječio August Šenoa (Vijenac, 1869.) u dvodijelnoj povjestici u kojoj snažno progovara o posljedicama čina osobe zarobljene vlastitim predrasudama, koja očekuje da sve bude točno onako kako ona želi. Ne želeći ni malo odstupiti od svojih htijenja gubi sve i ostaje sama.

"Prvi dio sadrži objavu ljubavi, drugi okamenjivanje, a u predstavi je sve zajedno stavljeno u okvir teatra u teatru", ističe se u najavi.

U predstavi upoznajemo glumačku družinu koja postavlja Šenoine "Kamene svatove". Glumci tijekom probe odlučuju napraviti improvizaciju temeljenu na samoj povjestici. Majka i otac umjesto u mlinu žive u Zagrebu, a njihov sin vodi mlin u Susedgradu. U tom mu poslu pomaže predradnik Milan.

U mlinu se zaposlila siromašna Janja, koja živi u trošnoj kućici sa slijepim ocem. Mlinarica pak, koja svoju otmjenost dokazuje korištenjem njemačkoga jezika, svomu sinu bira djevojku Agatu, koja nije uglađena, ali je iz imućne obitelji iz Jurjevske ulice. Sve odlazi ukrivo kad se Branimir, mladi nasljednik mlina, zaljubi u Janju, a Agata u Branimirova prijatelja Teodora. Na kraju se glumci vraćaju povjestici prikazujući okamenjivanje i mlinaričinu samoću.

Predstava ostavlja otvoreno pitanje jesu li oni okamenjeni ili su nastavili život u kojem mlinarica više ne može sudjelovati jer ih je udaljila od sebe.

Igraju Tena Pataky, Berislav Tomičić, Marko Hergešić, Vesna Ravenšćak Lozić, Bogdan Ilić, Nataša Kopeč i Ante Krstulović. Kostimografkinja je Anamarija Filipović Srhoj, scenografiju osmišljava Marta Crnobrnja, scenski pokret oblikuje Tihana Strmečki, skladatelj je Damir Šimunović. Oblikovatelj svjetla je Martino Šesnić, s tona Dražen Slopšek.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREDSTAVA, ŽAR PTICA, PREMIJERA