Zagreb

HNK: Nikola Šubić Zrinjski za milijune ljubitelja opere širom svijeta

Piše: PolitikaPlus

Operu Nikola Šubić Zrinjski, Ivana pl. Zajca 2. studenog u 19.30 gledat će ljubitelji opere širom svijeta u isto vrijeme kada i gledatelji u gledalištu HNK u Zagrebu.

Na platformi Operavision Nikola Šubić Zrinjski u režiji Krešimira Dolenčića te pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, bit će dostupan milijunima gledatelja putem live streama koji će se moći pratiti na službenoj You Tube stranici Operavisiona: //www.youtube.com/channel/UCBTlXPAfOx300RZfWNw8-qg

OperaVision financira se iz programa Europske komisije Kreativna Europa 2014. - 2020. te promiče opernu umjetnost koristeći nove tehnologije.
Značaj ovog projekta je što opernu umjetnost čini dostupnom velikom broju gledatelja razvijajući i šireći tako publiku operne umjetnosti u europskom i svjetskom kontekstu. OperaVision jedna je od rijetkih svjetskih platformi koje su posvećene samo operi i koje se gledaju slobodno, bez financijske participacije na web stranicama opernih kuća uključenih u projekt te potom na YouTubeu, također dostupnom svima, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.
Praizvedba opere Nikola Šubić Zrinjski 1876. godine Ivana pl. Zajca, osnivača i organizatora zagrebačkoga opernog kazališta, bila je višestruko važan kulturološki događaj. Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskog junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh, zadržavši do danas počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni.

Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale U boj, u boj, koji je kao zborska pjesma skladan deset godina prije same opere.
Live stream pratite na: https://www.youtube.com/channel/UCBTlXPAfOx300RZfWNw8-qg
Opera Nikola Šubić Zrinjski bit će dostupna sve do svibnja 2020. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HNK, OPERA