Zagreb

25.listopada : Operna premijera Madama Butterfly u HNK u Zagrebu

Piše: PolitikaPlus

MADAMA BUTTERFLY


                                                    Koprodukcija s Fondazione Arena di Verona

 

 

Dirigent: Marcello Mottadelli / Josip Šego

Redatelj: Andrea Cigni

Premijera: 25.listopada

Veliki talijanski skladatelj Giacomo Puccini napisao je operu Madama Butterfly krajem 1903., zabilježivši na partituri  i vrijeme kada je odložio pero: bilo je to 27. prosinca 1903., malo prije ponoći. Iako je autor unaprijed vjerovao u uspjeh svojega novog djela, na praizvedbi u milanskoj Scali 17. veljače 1904., na kraju izvedbe uslijedili su brojni zvižduci i sveopće negodovanje. No, Puccinija to nije osobito uzbudilo jer je bio posve uvjeren u kvalitetu svojega djela. Izvedba u Bresci u svibnju 1904. godine dala mu je za pravo i tada započinje trijumfalan put ove opere po talijanskim i svjetskim pozornicama.

Madama Butterfly jedna je od najdirljivih Puccinijevih opera koja pripovijeda o nesretnoj sudbini Cio-Cio San, mlade Japanke zvane Butterfly  / Leptirica, i poručnika američke mornarice B. F. Pinkertona. Potaknuta beskrajnom ljubavlju prema Pinkertonu Cio-Cio San prelazi na kršćanstvo, no niti to, kao ni sva ostala njezina nastojanja da zadrži svoju ljubav uz sebe, nije bilo dovoljno te ona na kraju, ostavljena, odustaje od života. Dramatična i potresna priča o srazu dvaju svjetova u kojima bezuvjetna ljubav nije bila dovoljna za sreću i miran život, uzburkala je publiku i kritiku već na samom početku, ne prestajući očaravati ljubitelje opere sve do danas.

Poslije više od petnaest godina Opera zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta ponovno ima na repertoaru ovo besmrtno djelo, koje će na scenu biti postavljeno u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona, uglednim organizatorom  jednoga od najpoznatijih svjetskih ljetnih opernih festivala.

*ANDREA CIGNI je diplomirao režiju na Fakultetu za umjetnost, glazbu i kazalište u Bologni, a iskustvo je stjecao i kao glumac te sudionik plesnih produkcija. Kao redatelj debitirao je 2006. u Cremoni s glazbeno-plesnom produkcijom pod naslovom Madrigali Buenos Airesa i od tada režira operna djela diljem rodne Italije, često gostujući u brojnim europskim i svjetskim kazalištima.

 

ANSAMBL PREDSTAVE

 

CIO-CIO SAN Valentina Fijačko Kobić / Bianca Margean

SUZUKI Sofia Ameli Gojić / Helena Lucić Šego / Margareta Matišić (studijska uloga)

KATE PINKERTON Dina Jularić Ivančić

PINKERTON Angelo Fiore / Stjepan Franetović

SHARPLESS Ljubomir Puškarić / Siniša Hapač

GORO Ivo Gamulin / Siniša Galović

YAMADORI Tvrtko Stipić

BONZO Siniša Štork / Ivica Trubić

Zborovođa Luka Vukšić

KOMESAR Ozren Bilušić

MATIČAR Željko Grofelnik

MAJKA Tamara Cipek

UJAK Neven Mrzlečki

ROĐAKINJA Iva Juras

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OPERA, hnk