Svijet

NJEMAČKA: Deutsche Bank u središtu skandala zbog korupcije u Kini

Piše: PolitikaPlus/Hina

Deutsche Bank potresa korupcijski skandal vezan uz poslovanje najveće njemačke kreditne kuće u Kini, javljaju njemački mediji u utorak pozivajući se na dnevnike Sueddeutsche Zeitung i New York Times.

Prema pisanju ova dva dnevnika Deutsche Bank je u razdoblju od 2002. do 2014., kako bi osigurala prodor na kinesko tržište, dužnosnicima Komunističke partije i članovima njihovih obitelji poklanjala usluge i poklone u milijunskoj vrijednosti.

Tako je navodno tadašnji predsjednik Jiang Zemin na poklon dobio kristalnog tigra i stereo uređaj u vrijednosti od 18.000 dolara a tadašnji kineski premijer Wen Jiabao, koji je po kineskom horoskopu rođen u znaku konja, kristalnog konja u vrijednosti od 15.000 dolara. Sinu jednog od osnivača suvremene Kine poklonjena je boca vina vrijedna 6900 dolara.

Banka je osim toga članovima obitelji utjecajnih političara dodjeljivala istaknute pozicije unutar kompanije iako nisu bili kvalificirani za te poslove.

Isto tako su savjetničkim poduzećima u vlasništvu članova obitelji i prijatelja političke nomenklature, isplaćeni milijunski iznosi.

Kako nadalje prenose američkim i njemački dnevnici, Deutsche Banke je prilikom istrage Američkog ureda za kontrolu tržišta dionica (SEC), na kraju koje je zbog korupcije u Kini u kolovozu ove godine bila prisiljena platiti kaznu od 16 milijuna dolara, istražiteljima "uskratila informacije" iz interne istrage koje su ukazivale na još veći obim korupcije.

Deutsche Bank je priopćio kako su događaji u Kini već "temeljito obrađeni" kroz interne istrage a rezultati istrage predočeni istražiteljima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DEUTCH BANK, NJEMAČKA, KINA