Svijet

MEDIJI: Katalonskim dužnosnicima do 15 godina zatvora zbog pokušaja odcjepljenja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Španjolski Vrhovni sud namjerava osuditi katalonske dužnosnike na maksimalno 15 godina zatvora zbog pripremanja, organiziranja i provođenja referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio Ustavni sud te posljedičnog proglašenja republike, izvijestile su u subotu novine El Mundo, El País i La Vanguardia pozvavši se na neimenovane izvore sa suda.

Sud bi idući tjedan, vjerojatno već u ponedjeljak, trebao izreći presude za dvanaestero katalonskih političara i čelnika nevladinih organizacija.

Sud je jednoglasno odbacio optužbu o pobuni koja je implicirala korištenje nasilja i potencijalne kazne do 25 godina zatvora. Dužnosnici će, međutim, biti osuđeni za bunu, odnosno za zavođenje i organiziranje dijela stanovnika u cilju rušenja državnog poretka, naveli su mediji. Bit će također osuđeni za nezakonito trošenje javnog novca utrošenog na aktivnosti vezane za referendum.

Glasnogovornica Vrhovnog suda odbila je komentirati medijske navode.

Bivša katalonska vlada je u listopadu 2017. organizirala i provela referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, premda ga je bio zabranio Ustavni sud. Potom je proglasila samostalnu republiku Kataloniju koja nije zaživjela na terenu.

Carles Puigdemont, tadašnji predsjednik vlade, otišao je u Belgiju od kuda vodi međunarodnu kampanju za stjecanje nezavisnosti. U njegovom odsustvu prvooptuženi Oriol Junqueras, bivši potpredsjednik vlade, nalazi se u pritvoru gdje čeka izricanje presude. Državno odvjetništvo je za njega bilo zatražilo kaznu od 25 godina zatvora, no bit će osuđen na 13 do 15 godina, izvijestili su mediji u subotu. Ostali dužnosnici bit će osuđeni na manje kazne.

Suđenje je počelo u veljači a sve strane su saslušane do sredine lipnja.

Ovo je najznačajniji sudski proces u Španjolskoj od uvođenja demokracije prije četiri desetljeća.

Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom. Stanovnici Katalonije podijeljeni su po pitanju pune nezavisnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠPANJOLSKA, KATALONIJA, SUD