Hrvatska

SSSH: Potez imenovanja Mikulića kao voditelja izbornog stožera je štetan i opasan

Piše: PolitikaPlus/Hina

Savez samostalnih sindikata Hrvatske izrazio je u četvrtak nezadovoljstvo najavom da će glavni državni inspektor Andrija Mikulić biti voditelj izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović jer smatra to štetnim za vjerodostojnost institucije na čijem je čelu i opasnim zbog mogućeg sukoba interesa.

"Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) neugodno je iznenađen viješću da će glavni državni inspektor Andrija Mikulić biti voditelj izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović za Zagreb. Ovakav potez štetan je za vjerodostojnost i efikasnost Državnog inspektorata, koji ionako ima problema i s jednim i s drugim", stoji u priopćenju tog sindikata.

Podsjećaju da je početkom travnja na snagu stupio Zakon o državnom inspektoratu kojim su inspekcijske službe nakon pet godina ponovo objedinjene, propisano je ustrojstvo i područje djelovanja te institucije, ali i obveza glavnog državnog inspektora da u roku od 60 dana donese niz pravilnika nužnih da bi inspektorat mogao djelovati.

Sindikat naglašava da glavni državni inspektor nije donio propisane pravilnike, iako je zakonski rok za njihovo donošenje istekao prije četiri i pol mjeseca. Inspektori i drugi državni službenici i namještenici nisu raspoređeni na radna mjesta jer još nije donesen unutarnji ustroj Državnog inspektorata. Ionako potkapacitiran inspekcijski sustav, barem na području rada i zaštite na radu, ovime je samo dodatno destabiliziran, upozorava SSSH.

Podsjećaju i da su još 2014., kada je tadašnji Državni inspektorat ukinut, a pojedine inspekcije uključene u sastav resornih ministarstava, upozoravali na potrebu samostalnosti i neovisnosti svih inspekcijskih službi. SSSH je smještanje inspektorata rada unutar Ministarstva rada i mirovinskog sustava smatrao štetnim i zbog mogućeg utjecaja politike na rad inspektorata, i zbog same vjerodostojnosti i ugleda inspektora.

"Ideja da glavni državni inspektor može biti stranački aktivna osoba, angažirana u političkim kampanjama, još je opasnija. Kao voditelj stožera, glavni državni inspektor lako bi se mogao naći u sukobu interesa, ako npr. neki potencijalni donator zatraži povlašteni položaj kod Inspektorata. Ne radi se tu o pitanju nečijeg karaktera i poštenja, nego o tome da je iz preventivnih razloga potrebno izbjeći da se takva situacija uopće pojavi", poručuje sindikat.

Uzimanje dopusta od strane glavnog inspektora za bavljenje politikom uvreda je za hrvatske građane

Navode da je inspekcija rada i dalje potkapacitirana, s popunjenošću radnih mjesta od samo 86 posto i zabrinjavajućom dobnom strukturom. S ukupno 228 inspektora, na svakoga od njih dolazi gotovo 7900 radnika. Posljedično, većina nadzora obavlja se po prijavama, a redoviti su nadzori iznimno rijetki.

Stoga drže da je u takvoj situaciji, sa spomenutim zaostacima u svojem radu, očito da glavni državni inspektor ima važnijeg posla od sudjelovanja u bilo kakvim kampanjama.

"S obzirom na stanje u kojem se nalazi Državni inspektorat, uzimanje dopusta od strane glavnog inspektora za bavljenje politikom uvreda je za hrvatske građane. Sve i kad bi bilo primjereno da se čelni čovjek ovakve institucije angažira u političkim kampanjama – a nije", poručuje SSSH u priopćenju koje je potpisao predsjednik Mladen Novosel.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SSSH:, andrija mikulić