Hrvatska

Jandroković: Dan neovisnosti jedan je od najvažnijih dana u našoj modernoj povijesti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao je u utorak Dan neovisnosti građanima koji su se, u okviru Dana otvorenih vrata Sabora, okupili u sabornici, ističući kako je taj dan jedan od najvažnijih u modernoj hrvatskoj povijesti.

Dan neovisnosti, 8. listopada jedan je od najvažnijih dana u modernoj hrvatskoj povijesti, rekao je Jandroković građanima kojima su se u sabornici pridružili premijer Andrej Plenković s brojnim ministrima i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Jandroković je podsjetio da je 8. listopada 1991. Hrvatski sabor donio odluku o raskidu državno-pravnih sveza s bivšom državom, Jugoslavijom, nakon što su dan prije, 7. listopada raktetirani Banski dvori.

"Jugoslavenska okupatorska armija pokušala je izvršiti atentat na predsjednika Tuđmana. Da je to uspjelo, hrvatska povijest imala bi sasvim drugačiji tijek, ali nije se tako dogodilo i  zahvaljujući i predsjedniku Tuđmanu i hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za Domovinu danas imamo slobodu, demokraciju i višestranačje i možemo našoj djeci i mladima s ponosom govoriti o tim danima", poručio je Jandroković.

 Na 10. Danu otvorenih vrata u Sabor je došao velik broj građana, što je predsjednik Sabora pozdravio.

To je dobro, to potvrđuje da postoji veliko zanimanje za rad Sabora, rekao je navodeći da godišnje Saborom prođe oko 25 tisuća građana, a samo na posljednjem Danu prošlo ih je oko 1.500.

S obzirom na današnju dinamiku, ovo će biti vjerojatno jedan od najposjećenijih Dana otvorenih vrata, rekao je Jandroković, zadovoljan što je među posjetiteljima puno mladih i djece.

Na taj način zajedno pokazujemo brigu za budućnost Hrvatske, rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gordan jandroković, dan neovisnosti