Mojbiz

STATISTIKA: Nezaposlenost u padu, iseljavanje u porastu

Piše: Hina/HRT

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu stanovništva u 2018., koja pokazuje da je sredinom prošle godine Hrvatska imala 4,087.843 stanovnika. Nastavak je to kontinuiranog pada - u odnosu na lani stanovnika je 0,9% manje, odnosno 36.688, što otprilike odgovara populaciji Samobora i Kaštela.

Pad je zabilježen u gotovo svim županijama, osim Istarske i Grada Zagreba, a najporazniji rezultati su u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je izgubila čak 3% stanovnika.

Procesu starenja stanovništva najviše pridonosi opadanje udjela mladih (0-19 godina starosti), čiji udio iznosi 19,6% ukupnog broja stanovnika. Najmanje mladih je u Primorsko-goranskoj županiji (16,6%), a najviše u Međimurskoj županiji (22%). Udio fertilnog (plodnog) kontingenta kod žena također kontinuirano opada te je u 2018. iznosio 41,5%.

Što se tiče broja zaposlenih - malo bolje vijesti. U srpnju ove godine bilo je 1,578.606 zaposlenih, pa smo sada na razini 2008., odnosno na razini zaposlenosti prije financijske krize. Veći broj zaposlenih rezultat je usklađivanja podataka sa Zavodom za mirovinsko osiguranje.

- Što se tiče broja zaposlenih revizija više neće biti, naravno da Zavod za statistiku učestalo provodi revizije svih drugih podataka ukoliko bude potrebe revidirat će se, ali što se tiče broja zaposelnih to je to, izjavila je Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NEZAPOSLENOST, ISELJAVANJE