Zagreb

HNK ZAGREB: Medjunarodni festival Sanktpeterburske kazalisne sezone

Piše: PolitikaPlus

Gledatelji će od 13. do 17. rujna imati prigodu upoznati suvremenu kazališnu scenu  Sankt Peterburga na 13. međunarodnom festivaluSanktpeterburške kazališne sezone koji se održava u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Vidjet će  četiri predstave, tri dramske i jednu baletnu vodećih sanktpeterburških kazališta, u režijama i koreografiji  eminentnih ruskih kazališnih umjetnika. U petak, 13. rujna festival će započeti predstavom Taras, što je osuvremenjena verzija povijesnoga Gogoljeva romana Taras Buljba u režiji Sergeja Potapova, koju izvodi Festivalsko kazališteBaltički dom.

Na danas održanoj konferenciji za medije u kazališnome foyeru, gdje je bila postavljena izložba mladoga ruskog umjetničkog fotografa Pavela Frančišina Peterburg u zrakama sunca, festivalska zbivanja su predstavili Viktor Minkov, umjetnički ravnatelj Međunarodnoga festivala Sanktpeterburške kazališne sezone, Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u RH, Elena Razdorskaja, zamjenica predsjednika odbora za kulturu grada Sankt Peterburga, Sergej Potapov, redatelj predstave Taras, Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu, Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK u Zagrebu i Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta HNK u Zagrebu.

Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone koji se održava u Zagrebu jedinstvena je prilika da hrvatska publika vidi kako izgleda teatar u tome značajnom ruskom gradu, da se na pozornici HNK čuje ruski jezik, pogledaju ruski glumci i osvjedoči o tome što se trenutno događa u ruskome kazalištu. Sretni smo da sezonu možemo započeti  jednim neobičnim festivalom, koji predstavlja najbolje predstave iz sezone sanktpeterburškoga kazališta”, rekla je Dubravka Vrgoč na konferenciji za novinare te podsjetila na gostovanje Baleta HNK u Zagrebu u Sankt Peterburg s predstavom Smrt u Veneciji koje je planirano za travanj iduće godine.

Umjetnički  ravnatelj Festivala Viktor Minkov pohvalio je iznimnu suradnju između Zagreba i Sankt Peterburga te spomenuo  kako u Zagreb dolazi kao da je to njegov grad.
Najbolje predstave današnjega  Sankt Peterburga trenutno su u Zagrebu. Bogata scenografija, kostimografija u raskošnim predstavama  očekuju sve gledatelje ovoga  Festivala, izjavio je Minkov.

U okviru Festivala izvest će se četiri predstave,  predstava Taras, 13. rujna,  još dvije dramske predstave Ludi novac  (15. rujna) i Tartuffe (17. rujna) i baletna predstava  Solaris, za koju su ulaznice rasprodane već dva mjeseca.
Koreograf i  redatelj Jurij Smekalov  poznatu je futurističnu priču uzeo samo kao polazišnu točku svoje baletne predstave, što je vrlo je hrabra i zanimljiva ideja uspostavljanja dijaloga između dramskoga kazališta i plesa, rekao je ravnatelj Baleta Jakovina o djelu  Solaris koje je na repertoaru 14. rujna.

Ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan, istaknuo je kako je Zagreb preplavljen ruskim umjetnicima te pozvao sve na to iznimno gostovanje koje se, napomenuo je, događa možda jedanput u nekoliko desetljeća, a radi se o zemlji  koja je sama za sebe poseban kazališni svemir.

Zadovoljstvo što se posljednjih godina suradnja sve više razvija izrazila je Elena Razdorskaja, potpredsjednica odbora za kulturu  grada Sankt Peterburga dok je Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov rekao da se ovim  događajem okreće još jedan list  u razvoju rusko-hrvatskih odnosa i uvjeren je kako će posjetitelji uživati u programima koji su im ponuđeni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KAZALIŠTE, HNK, GRAD ZAGREB