Svijet

Stručnjaci o Trumpovoj ideji: Ne treba miješati nuklearno oružje i uragane

Piše: PolitikaPlus/Hina

Korištenje nuklearnog oružja za uništenje uragana nije dobra ideja, objavila je američka znanstvena agencija nakon medijskih napisa da predsjednik Donald Trump razmatra tu opciju.

Američki portal Axios objavio je da je Trump o toj mogućnosti upitao nekoliko dužnosnika za nacionalnu sigurnost.

No, Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) otkriva da bi to bilo "razarajuće", prenosi u ponedjeljak BBC.

Uragani najčešće pogađaju američku istočnu obalu i uzrokuju ozbiljnu štetu.

Nakon napisa o Trumpovu prijedlogu na Twitteru se pojavio hashtag #takojezapočelaapokalipsa.

Ovo nije prvi put da se takva ideja razmatra. Trump je upitao može li se baciti bomba u središte oluje i tako spriječiti stvaranje uragana, objavio je Axios.

Iz NOAA-e navode da korištenje nuklearnog oružja u borbi protiv uragana "možda ne bi ni dodirnulo oluju", ali bi vjetrovi "vrlo brzo proširili radioaktivne čestice na kopno".

Najveću poteškoću u korištenju bombi protiv uragana predstavlja količina potrebne energije.

Toplina koju oslobodi uragan jednaka je nuklearnoj bombi snage 10 megatona koja bi eksplodirala svakih dvadesetak minuta.

Iako je mehanička energija bombe usporediva s takvom olujom "zadatak usmjeravanja polovice energije na neko područje usred oceana bio bi pretežak", objašnjavaju iz NOAA-e.

"Napadanje slabih tropskih oluja i depresija prije nego što prerastu u uragane također nije obećavajuće", dodaju.

"Od oko 80 takvih vremenskih nepogoda na Atlantiku godišnje njih prosječno pet dosegne snagu uragana. Nema načina da se unaprijed otkrije koje oluje će ojačati", kažu stručnjaci

Ideja o bombardiranju uragana postoji još od 1950. kada ju je predložio vladin znanstvenik.

Čelnik američkog meteorološkog zavoda Francis Riechelderfer rekao je u govoru u Nacionalnom medijskom klubu 1961. da bi mogao "jednoga dana zamisliti eksploziju nuklearne bombe bačene na uragan usred oceana".

Meteorološki zavod bi počeo nabavljati nuklearno oružje "tek kada bi bili sigurni što činimo", dodao je Riechelderfer, a objavio National Geographic.

Iz NOAA-e tvrde da se ta ideja često predlaže u vrijeme sezone uragana koja na Atlantiku traje od 1. lipnja do kraja studenog. Vrhunac sezone je u rujnu kada je temperatura mora na najvišoj razini.

NOAA je ranije ovog mjeseca upozorila da su uvjeti za nastanak uragana iznad normalne razine. Predviđaju između 10 i 17 oluja od kojih bi pet do devet trebale prijeći u uragane, uključujući dva to četiri vrlo snažna.

Zasad su se nad Atlantikom pojavile dvije oluje, piše BBC.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

uragani, donald trump, sad